Kukan: Slovačka podržava hrvatsko približavanje Europskoj uniji

BRATISLAVA podržava zahtjev Zagreba za članstvo u Europskoj uniji i spremna je podijeliti svoja iskustva o procesu pregovora o pristupanju Uniji, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu slovački ministar vanjskih poslova Eduard Kukan.

Kukan, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, to je izjavio u svom predavanju hrvatskim diplomatima na temu "Integracija u euroatlantske strukture - zajednička budućnost Slovačke i Hrvatske".

Slovački ministar vanjskih poslova trebao bi se u utorak sastati s predsjednikom Stjepanom Mesićem, predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem, potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem, te sa svojim hrvatskim kolegom Toninom Piculom.

"Uvjeren sam da Hrvatska pripada ujedinjenoj i integriranoj Europi. Pozdravljam hrvatski zahtjev za članstvo u Europskoj uniji ... Slovačka daje punu potporu Hrvatskoj u procesu približavanja", rekao je Kukan, čija bi zemlja od 1. svibnja 2004. godine trebala postati i punopravnom članicom EU-a.

"Vrlo rado ćemo s vama podijeliti svoja bogata iskustva u procesu pregovaranja o pristupanju Europskoj uniji", dodao je slovački ministar vanjskih poslova.

On je kazao da službena Bratislava "ne želi da se proces širenja EU i NATO-a zaustavi", te da želi pomoći "drugim zemljama kandidatima u približavanju euroatlantskim strukturama".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je na slovačkim i hrvatskim političarima da ove općenite izjave pretvore u konkretnu suradnju koja će biti od obostranog interesa", rekao je Kukan.

Kukan se tijekom predavanja osvrnuo i na očekivanja zemalja kandidata od ulaska u EU.

"Pristupanje Europskoj uniji sasvim sigurno će donijeti nove mogućnosti novim članicama, te nove izazove kako te mogućnosti iskoristiti", kazao je Kukan.

"Hoće li te mogućnosti biti iskorištene, te hoće li one postati realnost, to ovisi o nama samima", rekao je Kukan.

On je isto tako naglasio da će buduće članice nakon pristupanja morati pristati na gubitak dijela suvereniteta.

"Cijena je odustajanje od dijela suvereniteta i postoji strah da ćemo se utopiti u EU. Ali s druge strane, nijedna se odluka o nama neće donositi bez našeg sudjelovanja. Naši predstavnici nalazit će se u tijelima Unije, i bit ćemo uključeni u sve procese donošenja odluka", rekao je Kukan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara