Kukuriku koalicija: Spremni smo uvesti reda u Hrvatskoj

Kukuriku koalicija: Spremni smo uvesti reda u Hrvatskoj

Tekst: Z.J.
Foto: Goran Šebelić / Cropix

TAKOZVANA Kukuriku koalicija se danas sastala u Labinu, gdje je naglašeno da ne zazivaju prijevremene izbore, ali su, ako do njih dođe, "spremni preuzeti odgovornost i u Hrvatsku naprosto uvesti reda", rekao je Zoran Milanović. Prema Milanovićevim riječima, plan za oporavak je i u decentralizaciji, o kojoj se upravo danas i razgovaralo u Labinu.

"Za lokalnu i regionalnu samoupravu tražimo više novca, autonomije i ovlasti, ali i odgovornosti", rekao je Milanović i dodao da je to važno pitanje, a ne ono koje se u posljednje vrijeme gura u javnosti: koje siromašne općine treba ukinuti.

"Hrvatska, uz Grčku, najcentraliziranija država u Europi"

Prema riječima predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića koje prenosi Glas Istre, "Hrvatska je, uz Grčku, najcentraliziranija država u Europi te sustav u kojem 90 posto poreznih prihoda ostaje u središnjoj blagajni nije održiv".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jakovčić je najavio da će Kukuriku koalicija, nakon izborne pobjede, vodeći se principom supsidijarnosti, "promijeniti zakone ne bi li se prihodi lokalne i regionalne samouprave podvostručili, na 20 posto. "Može se očekivati i centralizacijski efekt kada su posrijedi međunarodni izvori financiranja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju", dodao je Jakovčić.

"Decentralizacija sprečava korupciju"

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić je tijekom današnjega sastanka rekao da se struktura prihoda županija, gradova i općina mora mijenjati u korist onih izvornih, koji omogućuju strateško planiranje njihova razvoja, a trenutno ovise o političkoj ucjeni centralne vlasti prema lokalnoj. Čačić je to objasnio tvrdeći da će način na koji ćemo iskoristiti spreman novac, na koji nova Vlada može računati ulaskom u Europsku uniju, "ovisiti i našoj spremnosti da se projektno nametnemo, za što trebamo financijsku snagu i na razini jedinica lokalne samouprave".

"Zasad Hrvatska to nije sposobna učiniti. Visoka decentraliziranost, osim toga, onemogućuje kontrolu realizacije projekata, odnosno sprečavanje korupcije", zaključio je Čačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara