Kulturna politika: Kerum smijenio Kazališno vijeće splitskog HNK i stavio svoje ljude

Kulturna politika: Kerum smijenio Kazališno vijeće splitskog HNK i stavio svoje ljude

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Jakov Prkić,Feđa klarić / Cropix

DANAS na Gradskom vijeću Splita najveće zanimanje vladalo je oko smjene Kazališnog vijeća splitskog HNK. Svi znaju da su se s Kerumom sukobili oko statuta kazališta i njegove želje da osoba bez fakultetske diplome postane intendant. Mjesto očekuje, koliko se zna, opernog prvaka Ivicu Čikeša.

"Nemam ja ništa s tim, nisam te struke"

"Nemam ja ništa s tim, ja nisam te struke. To vodi zamjenica Visković. Istina je da ja Vijeću ne odgovaram, oni su za drugu političku opciju. Ništa, neka pričekaju još tri i pol godine", nije se Kerum previše brinuo oko smjene.

Stvar je bila čisto tehničke naravi. Vijeće je smijenjeno sa 13 glasova Kerumovih HGS-ovaca i satelita. HDZ je napustio sjednicu, HNS-ovaca već otprije nije bilo, Milica Cipci iz Stranke umirovljenika skoknula je na zahod... Jedini koji je digao ruke protiv bio je SDP.

"Ovo političko udarništvo nije najpametnije, ne može se kulturu preko kolina..."

Marinu Jurjeviću čudno je bilo što nisu pozvani članovi Vijeća, bar predsjednica Nenni Delmestre.

"Ona je predstavnica zaposlenika, znači nije opterećena politikom. Bio bi to red, potvrdili bismo da smo parlament koji uvažava sve zainteresirane strane. Nije mi to drago, nije bilo razloga da netko od njih ne dođe ovamo. Govoriti o teatru u Splitu znači govoriti o jednom od njegovih simbola. Split živi i teatar na ulicama, samo ne bih volio da se premjesti ovamo, u vijećnicu. Uvijek se čuje druga strana. Nikako se ne da zaključiti da je nerad razlog razrješenja. Čini mi se da se tu mota neki moment druge naravi. Je li to izbor intendanta, ne bih nagađao. Ali smijeniti Kazališno vijeće u pola mandata tek tako, s krajnje dvojbenom argumentacijom, čini mi se, nije najpametnije. U gradu će se stvoriti nepotrebne tenzije. To vijeće je predložilo razrješenje Milana Štrljića...", pokušao je elaborirati Jurjević.

"Ma to vijeće bi mene smijenilo. To je vaša opcija, prošlo im je vrijeme", uključio se u raspravu gradonačelnik. 

"To bi moglo da ste intendant. Vaša argumentacija o prošlom vremenu nije primjerena. Pa nije Delmestre član SDP-a", ozbiljno je Jurjević shvatio Keruma.

"Ovo je jedna vrsta političkog udarništva koje nas nikamo ne vodi. Nije to radna akcija pa da ćemo ove otkapati, a ove zakapati. Ovo je suptilna tema, ne može se to preko kolina, inače dobiva jednu osvetničku dimenziju koju nikako ne možemo zastupati", nastavio je Jurjević.

"Ne poštuju se ljudska prava..."

Javila se i Sanja Župa iz HDZ-a. Pozvala je Keruma da bude mudar.

"Takav stav Grada prema instituciji staroj 120 godina i renomiranim osobama iz kulture za mene je nepravedan i zastrašujuć. Takav način rješavanja problema potvrđuje apsolutno jednoumlje. Onemogućili ste nam da doznamo relevantne informacije. A priori se nije dopustilo ljudima koji promiču vrijednosti ovog grada da kažu što oni misle o tome. Ovakva odluka u suprotnosti je s poštovanjem ljudskih prava. Gradonačelniče, budite mudri, preispitajte odluku i promijenite je, neka dođe netko iz Vijeća i iznese argumente. Nadam se da je doba jednoumlja iza nas. Ako ne pristanete, HDZ neće sudjelovati u glasanju, ne želimo prihvatiti ovakav način donošenja odluka", upozorila je Župa, ali Keruma i njegove nije baš uvjerila. Još je i uzrujala HČSP-ovca Luku Podruga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko prema oporbi nije tolerantan kao Kerum"

"Ovakvu razinu licemjerja još nisam vidio. HDZ i SDP pometu sve do devetog koljena, sve istjeraju, a dovedu partijske sekretare... Ovo je neviđeno licemjerstvo. Ova HDZ-ova demagogija je prestrašna, što se lažemo, ovo je upravo demokratski, vi govorite o standardima, dobro se niste na Carlu Del Ponte pozvali... Kad sam jučer vidio da jedan iz Kazališnog vijeća, član SDP-a, govori da je poduzetnički lobi bacio interes na nekretninu, zgrozio sam se. Zašto ne govore o operama? Najvjerojatnije imaju provizije, navikli su tako govoriti. Kerumu je sve zabranjeno... A nitko se prema oporbi nije tolerantnije odnosio od Keruma. Kažem da ih jučer nije trebalo smijeniti, a danas kažem sve ih treba smijeniti", ražestio se Podrug, koji je optužio Župu da radi po zadatku.

"Kolega Podrug, ovo prelazi granicu dobrog ukusa, svaki put slušamo vaša predavanja. Dajte stavove, a ne ocjene vijećnika. Pet posto na izborima dobivate, prestanite ocjenjivati mišljenje drugih vijećnika", brzo je reagirao SDP-ovac Gojko Čepo. Šef Jurjević podsjetio je da oni nisu nikog smijenili.

"Jeste mene", javila se Ljubica Vrdoljak, koja je odmah primijetila da nešto ne štima s Vijećem čim se iz njegova rada povukao Siniša Vuković, eminentni stručnjak po pitanju opere. 

"Ne radim po zadatku, meni nitko ne daje zadatke što ću govoriti. Ako ste vi prakticirali taj model, to je vaš problem. Pogriješili smo u brojenju članova HGS-a neki dan, jeste li vi prešli kod njih ili ste još uvijek gdje ste bili?", upitala je Župa Podruga. 

"Gospođa je u telepatskoj vezi sa svojim doktorom. On se pita zašto vas ne branim. Uza sve vaše halucinacije... Ja sam u HČSP-u, a više HDZ-ovaca podržava gradonačelnika nego vas", nije se dao Podrug.

Nevenka sve teže podnosi razuzdanog Kerumova sokola Čenića

Javio se i mladi kerumovac Pero Čenić, kojeg je šefica Nevenka Bečić nekoliko puta upozorila zbog neprimjerenog ponašanja, lamatanja rukama i neskoncentriranosti na problematiku kojom se bave.

"Kratko je političko pamćenje SDP-a i HDZ-a. Ono što vi možete, Kerum ne može. Mislim... Čudi me kako vi iskusni političari da se sad odjedanput iščuđavate smjeni. Mi nismo zadovoljni, imamo ovlasti, smijenit ćemo ih zbog nestručnosti. Građani su rekli svoje na izborima. Tko je sposoban upravljati, tko nije...", bio je bahat Čenić.

Smjenu je, inače, preživio jedino Marko Pecotić, Kerumov grdelin iz klape Iskon. Smiješna je ta situacija bila Čepi. "Ovo što radite Pecotiću nije korektno. U mjesec dana ste ga imenovali, smijenili pa opet imenovali..."

"Ovo je samo dokaz da radimo drugačije od vas. Dokazujemo da je bilo i nekih vrijednih ljudi. Pecotić je dobar, zato smo ga opet izabrali", nije mogao ne prokomentirati Podrug. Opet se počupao s SDP-ovcima. Jurjević je predložio uvođenje pedagoških mjera, Čepo podsjetio da su ga kerumovci prigrlili pod svoje pa mu to ne daje podlogu da bude toliko bahat... Raspravu je prekinuo SDP-ov Ivo Baldasar. Nevenka ga je pohvalila za konstruktivan doprinos i usput još jednom opomenula nestašnog Čenića.  

"Ovakva smjena Kazališnog vijeća sramota je grada Splita"

Novi članovi Kazališnog vijeća su Sanja Erceg Vrekalo, Ivica Pervan i Joško Čelan. Delmestre je odgledala sjednicu na kojoj su joj smijenjeni kolege i već u ponedjeljak iz solidarnosti daje i ona ostavku. 

"Sad smo svi vidjeli da se radi o čistoj političkoj smjeni. Pecotić je ostao, a i on je dizao ruku s nama. Najžalosnije je što su nas proglasili politikantima. Moja jedina stranka je teatar, mislim da je to svima poznato. Ovakva smjena Kazališnog vijeća sramota je grada Splita", ocijenila je Delmestre.

"Izuzetno sam ponosna na ljude s kojima sam radila u Vijeću i na njihovo ponašnje u cijeloj ovoj situaciji. Novi članovi će očito sprovesti želje vladajuće garniture", drži Delmestre. Kaže da su pojedini gradski vijećnici plasirali teške neistine. Vuković je, kaže, otišao kad je Lista Velog Mista povukla svoje ljude. Tražili su, među ostalim, i da u novi statut uđe i zaštita imovine splitskog HNK. Hoće li se priča rasplesti na nekretninama?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara