Kumovih deset zapovjedi: Ne gledaj ženu drugog mafijaša

TALIJANSKA policija pronašla je nedavno deset zapovjedi za mafijaše, listu pravila koja svaki član Cose Nostre mora poštivati i vjerno izvršavati. Jedna od zapovjedi obvezuje mafijaša na vjernost organizaciji, a u suprotnom će gorjeti.

Popis zapovjedi pronađen je u jednoj kući kod Palerma gdje je u ponedjeljak uhićen Salvatore Lo Piccolo, dugogodišnji član Cose Nostre i kandidat za "capo di tutti capi", šefa svih šefova sicilijanske mafije.

Popis zapovjedi nalazio se među osobnim kodiranim zabilješkama Lo Piccoloa, u jednom notesu u kojem su zapovjedi bile ispisane velikim slovima na listu papira.

Pod kategorijom "Prava i dužnosti" nalazi se deset zabilješki koje predstavljaju svojevrsna pravila za "dobrog mafijaša". Listu predvodi zapovijed "Kunem se da ću biti vjeran Cosa Nostri. Ukoliko ju izdam, gorjet ću."

Kumovih deset zapovjedi

Zapovjedi mafijašima zabranjuju boravak u barovima, sklapanje prijateljstava s policajcima te kašnjenje na sastanke. Također im je zabranjeno prisvajanje tuđeg ili novca koji pripada drugim obiteljima.

Talijanske novine "La Repubblica" objavile su o mafijaškim zapovijedima članak pod nazivom "Kumovih deset zapovjedi", a koje između ostalog obuhvaćaju i pravila ponašanja mafijaša prema ženama.

"Ne smijete gledati žene naših prijatelja", kaže jedna zapovijed, dok druga mafijašima nalaže poštivanje vlastite žene. Međutim, između mafije i supruge, dobar mafijaš uvijek će prednost dati organizaciji.

Tako peta zapovijed mafijašu nalaže da "Cosa Nostri bude uvije dostupan, čak i ako mu se supruga upravo treba poroditi".

Popis zaključuju odredbe prema kojima se oni koji se loše ponašaju i nemaju moralnih vrijednosti ne mogu priključiti organizaciji.

14 godina bijega pred policijom

Talijanski istražitelji smatraju da je Salvatore Lo Piccolo trebao postati novim šefom Cosa Nostre koja je bez šefa svih šefova ostala prošle godine kada je na jednoj farmi pored Corleonea na Siciliji uhićen Bernardo Provenzano, bivši šef te kriminalne organizacije.

Provenzano je uhićen u travnju 2006. nakon što je pred talijanskom policijom i pravosuđem u bijegu proveo preko 40 godina. Lo Piccolo je pak u bijegu pred policijom proveo 14 godina.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara