Kupola najpoznatijeg šijitskog svetišta uništena u eksploziji

SNAŽNA eksplozija u Samari u srijedu je uništila zlatnu kupolu najpoznatijeg šijitskog svetišta a na ulicama grada se okupljaju prosvjednici, rekla je vojska SAD-a.

Policija vjeruje da pod ruševinama ima žrtava ali još nema podataka o njihovom broju. Eksplozija se dogodila u 6 sati i 55 minuta u svetištu Askariya u kojem se nalaze grobnice dvojice šijitskih imama, izjavio je kapetan iračke policije Laith Mohammed. To je, nakon dva bombaška napada u šijitskim četvrtima Bagdada, treći veliki napad na šijitske ciljeve u posljednja tri dana te rastu i strahovi od eskalacije sektaškog nasilja.

Iračke i američke snage okružile su svetište, čuveno po svojoj zlatnoj kupoli, i počele pretraživati okolne zgrade. Vojska SAD-a rekla je da još nije poznat točan uzrok eksplozije.

U blizini svetišta okupile su se tisuće prosvjednika držeći primjerke Kurana i mašući iračkim i šijitskim vjerskim zastavama.

Vjerski čelnici u drugim džamijama i svetištima po gradu osudili su napad u izjavama iznesenim preko zvučnika.

Sunitska zaklada, vladina agencija zadužena za održavanje sunitskih džamija i svetišta, također je osudila napad i rekla da šalje u Samaru izaslanstvo koje će provesti istragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svetištu u Samari nalaze se grobnice 10. i 11. imama, Ali al-Hadija, koji je umro 868. godine i njegovog sina Hassana al-Askarija, koji je umro 874. godine.

Sistani pozvao na prosvjede zbog bombaškog napada  u Samari

Vrhovni šijitski klerik u Iraku ajatolah Ali alSistani u srijedu je pozvao na prosvjede zbog uništenja šijitskog svetišta u Samari.

U izjavi koju je objavio njegov ured Sistani je pozvao na sedam dana žalovanja radi uništenja svetišta u kojem se nalaze grobnice dvojice šijitskih imama. Uništenje svetišta će vjerojatno pojačati napetosti između iračkih sunita i šijita.

Po prvim izvješćima iz iračkih izvora napad su izveli naoružani napadači koji su u svetište ušli u srijedu u zoru i postavili bombe.

Eksplozija se dogodila u 6 sati i 55 minuta u svetištu Askariya, izjavio je kapetan iračke policije Laith Mohammed. U ekploziji je uništena zlatna kupola najpoznatijeg šijitskog svetišta a policija vjeruje da pod ruševinama ima žrtava ali još nema podataka o njihovom broju.

U svetištu u Samari nalaze se grobnice 10. i 11. imama, Ali al-Hadija, koji je umro 868. godine i njegovog sina Hassana al-Askarija, koji je umro 874. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara