Kupovanje koalicijskih partnera

ČEKA nas još tjedan dana predizbornog mučenja, ali ni iduće nedjelje nećemo biti puno pametniji. Tek kad se zatvore birališta, počet će grozničava bitka za mandat za sastavljanje Vlade. A onda slijedi još gora bitka: za kupovanje koalicijskih partnera.

Istraživanja već duže vrijeme pokazuju da su SDP i HDZ izjednačeni u mandatima: SDP dobiva većinu u Hrvatskoj, HDZ ga sustiže uz predviđene glasove u dijaspori. Budući da se u idućih tjedan dana teško može očekivati neki veći uzlet ili pad tih dviju stranaka, ključna će biti potjera za strankama s kojima će formirati Vladu.

Ivo Sanader i Zoran Milanović nadaju se da će osvojiti najviše mandata kako bi došli u priliku prvi vrbovati partnere, pri čemu se veoma mali broj njih unaprijed izjasnio s kime je spreman koalirati. Milanović može računati na HNS i IDS, Sanader još uvijek ni na koga. U toj gužvi posebno zanimljiva bit će pozicija HSS-a koji se još uvijek nije izjasnio koga će podržati u izbornoj noći. "Bumo vidli", kaže Josip Friščić još uvijek skrivajući karte. Iako se krije iza parola o predizbornim programima i postizbornim garancijama, on uporno odbija reći s kim će koalirati, ostavljajući time dojam da će pristati na ponudu one stranke koja pobijedi na izborima.

No, Friščić time čini klasičnu grešku svih HSS-ovih predsjednika. Ako nagovijesti da bi se mogao prikloniti HDZ-u, izgubit će glasove jer će birači zaključiti da je glas za HSS glas za HDZ pa će ići direktno HDZ-u. Seljaci će tako podbaciti na izborima, propustivši uzeti mandate čak i tamo gdje im se otvoreno nude. Ako pak javno kaže da ide sa SDP-om, to bi ga moglo dići u istraživanjima uoči izbora i podići mu koalicijski potencijal.

HSS je od ranih devedesetih koketirao s HDZ-om, ali to je više ličilo želji velikog HDZ-a da "proguta" manju stranku srodnu po programima i po biračkom tijelu. Kad god su se odmaknuli od HDZ-a, Seljaci su podigli svoj rejting i bili utjecajni na političkoj sceni: primjerice, 1995. godine u koaliciji Novi sabor i 2000. godine kad su činili važan dio Račanove koalicije.

U rastućoj bipolarnosti političke scene Josip Friščić svojim oklijevanjem razočarava svoje birače, u ovom trenutku više naklonjenom SDP-u, nego HDZ-u. Oni neće znati kome zapravo daju svoj glas, budući da u ovakvom Friščićevu kolebanju postoji mogućnost da se prikloni i lijevo i desno. Poput Buridanova magarca, ako se HSS između dvije opcije ne bude mogao odlučiti ni za jednu, prijeti mu opasnost da umre od gladi.

Upravo zbog ovakvog ponašanja manjih stranaka Sanaderu je stalo da pod svaku cijenu presiječe ciljnu vrpcu, kako bi dobio (moralno) pravo da prvi formira Vladu. Predsjednik Stjepan Mesić još se uvijek ne želi izjasniti kome će povjeriti mandat: izbornom pobjedniku ili onome tko donese potpise 77 zastupnika. Sanader se uzda u tumačenje nekih analitičara da bi sve osim davanja mandata pobjedniku bilo "nasilje nad demokracijom" i stoga se želi dočepati šanse da prvi počne prikupljati mandate. U ovakvoj konstelaciji snaga, ne bi bilo čudno da se trgovačke stranke i koalicije odreknu svojih (nepostojećih, labilnih, uvjetovanih...) principa i prihvate ponudu mandatara, pa makar on ne odgovarao njihovu ukusu. Ili ukusu njihovih birača.

Sanader će u tom slučaju pristati na sve uvjete i dati sva moguća obećanja u grozničavu nastojanju da ostane na vlasti. Tu neće biti političkih finesa: baš kao i 2003. godine u obzir dolaze svi, odmah, u paketu i bez iznimke. Pa čak i pravaši, ako stvarno dogori do nokata. Bez obzira na njihovu žestoku kampanju protiv dvoličnog Sanadera.

Dakle, do iduće nedjelje čeka nas žestoka bitka za svaki glas. Ali ne toliko za glas birača, koliko za glasove čelnika ono malo strančica koje će se dotegliti do izbornog praga. Prva stranka ne pribraja samo propale glasove, nego i svojata pravo da prva potraži koalicijske partnere. A u ovoj klimi općeg grebanja za vlast, voljeli bismo vidjeti onoga tko će odbiti ponudu.

Tomislav Klauški

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara