KURDI RASPUŠTAJU KADEK I OSNIVAJU NOVU ORGANIZACIJU

Kurdska pobunjenička organizacija KADEK, nekadašnja Radnička stranka Kurdistana (PKK), koja se protiv turske vojske bori petnaestak godina, objavila je u utorak da se raspušta i da će biti zamijenjena novom pankurdskom organizacijom koja će kurdska prava pokušati ostvariti pregovorima.

PKK je prošle godine u travnju promijenio ime u Kongres za slobodu i demokraciju u Kurdistanu (KADEK) i objavio promjenu strategije i zalaganje za kurdska prava mirnim putem.

KADEK je objavio da se raspušta kako bi otvorio prostor za osnivanje nove, sveobuhvatnije i demokratskije organizacije čiji će cilj, kako je priopćeno, biti "pregovori o mirnom rješenju kurdskog pitanja s dominantnim državama".

KADEK-ovih 5.000 gerilaca, koje Sjedinjene Države i Turska smatraju teroristima, razmješteno je u planinama sjevernog Iraka i predstavljaju prijetnju američkim i turskim snagama u tom području s kojima su se već sukobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik KADEK-a Umut Ardan potvrdio je raspuštanje organizacije i najavio osnivanje nove, regionalne strukture.

U Turskoj živi oko 12 milijuna Kurda, a znatan broj živi ih i u susjednoj Siriji, Iraku i Iranu. U sjevernom Iraku imaju široku autonomiju.

U dva desetljeća sukoba separatističkog PKK-a i turskih snaga poginulo je 37.000 ljudi, uglavnom Kurda.

PKK je objavio prekid vatre nakon što su turske snage 1999. uhitile njegovog vođu Abdullaha Ocalana. Ocalan je osuđen na smrtnu kaznu, a trenutno se nalazi u strogo čuvanom zatvoru na otoku Imrali.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara