Kurir: Goran Milić prijeti hrvatskim Srbima

Tekst: Z.J.
Foto: Index

ODLUKA Općinskoga suda u Beogradu da se uglednom hrvatskom novinaru Goranu Miliću oduzme stan u Beogradu dobiva i političku dimenziju. Kako prenosi srbijanski Kurir, posljedice ove sudske odluke bit će razmatrane i u Bruxellesu. Kurir naglašava da "Hrvatska javnost već nekoliko dana bruji o nepravdi načinjenoj medijskom ljubimcu", a sam Milić, uz detaljno objašnjenje kako je došlo do toga da izgubi stan te kako je jedna sutkinja suda koji je donio presudu prevarom stekla stanarska prava nad njegovom nekretninom. Milić naglašava da je u Hrvatskoj krivo protumačena njegova prijeteća izjava upućena hrvatskim Srbima, te kaže da je "rekao da će se već naći netko tko će moj slučaj iskoristiti da bi otežao povratak stanova Srbima povratnicima". Također, Milić je naglasio da se za njegov slučaj zainteresirao i "ambasador jedne moćne države unutar Europske unije", te da će odluka beogradskog suda dobiti reperkusije u Bruxellesu.

Nakon što se u javnosti pojavila priča o Goranu Miliću i oduzetom stanu u Beogradu, žestoko su reagirali predstavnici Srba u Hrvatskoj koji su podsjetili da je "Srbima uskraćeno stanarsko pravo nad nekoliko desetaka tisuća stanova".

Pupovac za solidarno rješenje

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća za Kurir je izjavio da je Milićeva prijetnja Srbima "suvišna i nelogična". Pupovac je istakao da smatra "da bi bilo mnogo pametnije kada bi se tražilo solidarno rješenje za sve koji su se našli u sličnoj situaciji, a ne prizivalo neku vrstu reciprociteta ili eventualno nečega goreg."

Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a, smatra da je istina o oduzimanju stanarskoga prva Srbima u Hrvatskoj poznata stvar, te da su Srbi "sistematski protjerivani, uz prijetnje oružjem, batinanje, zastrašivanje i ubojstva". Stanimirović smatra da Milićev slučaj zaista nema nikakve veze sa srpskim povratnicima te da njegova izjava doprinosi novom kompliciranju cijelog procesa povratka. 

Podsjetimo, Goran Milić do 9. listopada se mora iseliti iz stana u Ulici Georgea Washingtona u Beogradu kojeg je 1986. dobio od Radiotelevizije Beograd, a u kojem danas živi njegov posinak. Stan veličine 90 kvadrata HTV-ovom novinaru Miliću je oduzet nakon sudske parnice koja je trajala 17 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara