Kurir: Ratko Mladić bi se mogao ubiti

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog suda u Haagu 8. je prosinca u Beogradu prva objavila informaciju o uhićenju Ante Gotovine, čime je srbijansku vlast natjerala da se ozbiljno potrudi oko uhićenja preostalih neuhićenih haških optuženika, srpskih lidera Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Srbijanski mediji proteklih dana opširno se bave mogućom predajom Ratka Mladića haškom sudu. Mladić navodno pregovara o dobrovoljnoj predaji, a za uzvrat traži financijsku sigurnost za svoju obitelj.

Beogradski list Kurir pak, piše kako su pregovori o predaji u finalnoj fazi, ali postoji i mogućnost da se cijela priča završi na sasvim drugačiji način.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić je naime u posljednje vrijeme prilično deprimiran te sve češće spominje da će se radije ubiti nego predati Sudu u Haagu, piše Kurir, pozivajući se na anonimnost povjerljivog izvora, te dodaje kako "oni koji bolje poznaju Mladića znaju da njegove prijetnje uopće nisu isprazne".

Definitivno je sigurno da Mladić više nema mjesta za bijeg, te je, nakon što je provaljena mreža njegovih pomagača, stavljen pod konstantnu pratnju srpskih tajnih službi. Navodno mu je ostavljen prostor da se dobrovoljno preda kako bi se izbjegao eventualan fatalan ishod akcije uhićenja.

Činjenica je da bi i srbijanskim vlastima više odgovarala dobrovoljna predaja jer bi to smanjilo mogućnost dizanja pobune u Srbiji kojom bi, kao i u slučaju generala Gotovine u Hrvatskoj, tamošnje političke snage pokušale postići bolju poziciju na političkoj sceni.

Srbijanski mediji danas prenose informaciju kako je otkrivanju mreže Mladićevih pomagača, objavljeno prošlog tjedna, pomoglo upravo hvatanje telefonskog kontakta između Mladića i jednog od pomagača, što tamošnji mediji uspoređuju sa slučajem Gotovina. Gotovinu su hrvatske tajne službe navodno otkrile nakon drugog poziva sa mobitela upućenog supruzi Dunji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovor jednog od jataka s Mladićem najvjerojatnije je, tvrdi naš izvor blizak Haškom tribunalu, uhvaćen, a to je upravo klopka u koju je upao Gotovina", piše beogradski Blic, dodajući da "ritam lova na Mladića ubrzavaju haški obavještajci koji su dobili zeleno svjetlo za rad na ovom terenu".

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević prošloga je tjedna izjavio da je identificirano nekoliko Mladićevih pomagača i njegovih financijera.

Srbijanska policija je nedavno pretresla stan književnika Miroslava Toholja, za kojega "Blic" navodi da bi se "mogao naći na listi jataka", s obzirom na to da je potpredsjednik Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću, ali i izdavač nekoliko njegovih knjiga.

Toholj nikada nije objasnio kako je došao do Karadžićevih rukopisa, ako je istinita njegova tvrdnja da ni njega, ni Ratka Mladića, nije vidio od 1998. godine.

Srbijanski ministar policije Dragan Jočić kritizirao neke predstavnike bivše vlasti koji svojim nastupima u medijima stvaraju dojam kako aktualna politička vlast u Srbiji zna gdje se nalaze Ratko Mladić i Radovan Kardžić, te ih je optužio za neaktivnost prije tri-četiri godine kada se optuženike (Karadžića i Mladića) moglo vidjeti po svadbama i kafićima u zapadnoj Srbiji, ali nije bilo volje za njihovim uhićenjem.

Jočić je jučer izjavio da policija nema podatke o tome tko financira haške optuženike Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i da se na otkrivanju optuženika radi i da podataka ima, ali da oni "nisu dovoljni da se nekoga locira".

NATO ne zna gdje su Karadžić i Mladić

NATO nastavlja koristiti sve snage kojima raspolaže kako bi pronašao i uhitio dvojicu preostalih najtraženijih haških bjegunaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića no za sada nema pouzdanih informacija gdje se oni nalaze, izjavio je zapovjednik stožera NATO-a za Bosnu i Hercegovinu američki general Louis Weber, prenosi Hina.

"Nemamo informaciju gdje su", kazao je general Weber u utorak za sarajevski "Dnevni avaz" istaknuvši kako je primarna odgovornost za privođenje Karadžića i Mladića ipak na domaćim vlastma u regiji.

Zapovjednik stožera NATO-a u BiH je dodao kako nedavno uhićenje Ante Gotovine pojačava pritisak radi privođenja Karadžića i Mladića, tim prije što je sada na raspolaganju više resursa potrebnih za obavljanje takve zadaće.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara