Kurir: Slobodan Milošević ubijen u haškoj ćeliji

Kurir: Slobodan Milošević ubijen u haškoj ćeliji

HAŠKI sud već dvije godine zataškava istinu o smrti Slobodana Miloševića, dok se iz izjava nizozemskog toksikologa Donalda Ugesa može zaključiti da je Milošević gotovo sigurno ubijen, piše Kurir.

Prema službenoj verziji bivši je srpski predsjednik umro u svoj ćeliji zbog zatajenja srca u noći s 10. na 11. ožujka 2006. godine. Prema navodima istrage, Miloševićevo srce je stalo jer se on nije pridržavao terapije koju su mu liječnici prepisali. Prema tvrdnjama zatvorskih vlasti, Milošević je duže vrijeme koristio "rifampicin", antibiotik koji se koristi za liječenje depresije i sasvim neutralizira djelovanje lijekova za regulaciju tlaka.

No, prema pisanju Kurira, u istrazi nije objavljeno da je u veljači 2006. godine u Miloševićevoj krvi utvrđeno prisustvo "rifampicina", te su nadležni u Haagu znali da mu je zdravlje ugroženo 15 dana prije nego je preminuo.

"Točno je da sam dva tjedna prije Miloševićeve smrti dobio njegovu krv na analizu i utvrdio prisustvo "rifampicina". Tri dana kasnije obavijestio sam zatvorske vlasti o činjenicama koje sam utvrdio", izjavio je nizozemski toksikolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više od tjedan dana prije Miloševićeve smrti zatvorske su vlasti znale da se Milošević sam truje ili da ga netko truje. U oba slučaja njihova je dužnost bila da ga zaštite. Zašto to nisu uradile?", pita se Kurir.

Situacija se dodatno komplicira kad se u obzir uzme i toksikološko vještačenje Instituta za sudsku medicinu Sveučilišta u Bonnu koje je u Miloševićevom urinu navodno otkrilo prisutnost "droperidola", jakog sredstva za smirenje koje srčani bolesnici ni u kojem slučaju ne smiju koristiti. U službenom dokumentu američke Federalne agencije za hranu i lijekove tako stoji da količina veća od 25 miligrama ovog lije česti izaziva fatalnu srčanu aritmiju kod srčanih bolesnika.

"Nemoguće je da je Milošević samo inicijativno uzimao taj lijek", tvrdi toksikolog Uges i objašnjava kako način primjene tog lijeka poznaju samo izuzetno stručne osobe, ljekari ili farmaceuti, a "Milošević nije bio ni jedno ni drugo".

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara