Kutle nije kriv za izvlačenje novca iz Globus Holdinga

Kutle nije kriv za izvlačenje novca iz Globus Holdinga

SUCI Vrhovnog suda Ana Garačić, Damir Kos i mr. Branko Brkić odlučili su da Miroslav Kutle nije kriv za izvlačenje novca iz Globus Holdinga, javlja Večernji list.

Kutle je, prema optužnici, od svoga Globus holdinga kupio u rujnu 1995. godine 147.200 dionica Dione, a za samo tri mjeseca ponovo ih prodao Globus holdingu za 15 milijuna DEM više. Još je drastičniji primjer kupoprodaja dionica Univerzala. Kutle ih je od svoje tvrtke kupio 28. prosinca 1995. za 216 tisuća DEM, a idući dan, 29. prosinca, prodao ih za 647 tisuća DEM.

Suci Vrhovnog suda povjerovali su direktorima Kutlinih firmi da su te kupoprodaje obavljali i potpisivali bez ikakvog Kutlina pritiska, samostalno odlučujući da je riječ o – dobrom poslovnom potezu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobe koje su zaključivale ugovore s optuženikom iskazale su kao svjedoci da je ovaj poslovni potez bio bez bilo kakvih pritisaka optuženika i to kao dobar poslovni potez", stoji u presudi Vrhovnog suda.

U procesu nisu bili optuženi čelni ljudi Globus holdinga Milena Šenator, Tibor Kralj i Dražen Mandić, koji su potpisivali odluke o kupoprodaji dionica. A u optužnici nije bilo ni utaje poreza iako je Kutle bez plaćanja poreza na dobit iz svog Holdinga izvukao gotovo 16 milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Da je platio porez koji je iznosio 25 posto, u državni proračun bi se slilo gotovo 4 milijuna njemačkih maraka.

D.M.
Foto: Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara