Kuvajćanke će moći dobiti putovnicu i bez suprugovog odobrenja

Kuvajćanke će moći dobiti putovnicu i bez suprugovog odobrenja

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


NAJVIŠI sud u Kuvajtu odlučio je kako će građanke te zemlje smjeti dobiti putovnicu bez odobrenja svojih supruga, rekao je odvjetnik koji je zastupao jednu od strana u slučaju.

Iako je zemlja vrlo konzervativna, žene u Kuvajtu smiju glasati, voziti i služiti u parlamentu, a sada čak i dobiti putovnicu, što nije slučaj preko puta granice u Saudijskoj Arabiji. U mnogim zemljama Bliskog istoka ženama nije dopušteno dobiti putovnicu ili putovati bez odobrenja muškog skrbnika.

Zakon neustavan

Odvjetnik Adel Kurban, koji je zastupao Fatimu al-Baghli, rekao je kako je ova monumentalna odluka oslobođenje žena od zakona iz 1962., po kojemu je suprug zajedno sa ženom morao potpisati zahtjev za putovnicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Al-Baghli je samo jedna od tisuća žena koje su podnijele pritužbe protiv tog zakona.

Sud je odlučio da članak zakona "nije ustavan" zato što je protivan jednakom tretmanu i jednakim pravima muškaraca i žena.

"Taj članak negira slobodnu volju žene i kompromitira njenu ljudskost", zaključio je sud u dokumentu presude.

Ima još posla

Aktivisti i aktivistice pozdravili su presudu, ali napominju kako žene još uvijek nemaju jednak tretman pred zakonom koji im je obećan ustavom iz 1962. godine. Žene i dalje ne smiju služiti kao sutkinje i tužiteljice, nemaju pristup državno plaćenom smještaju i preko njih se ne prenosi državljanstvo.

Kuvajt je tijekom cijele svoje povijesti bio nešto liberalniji od svojih susjeda iz unutrašnjosti Arapskog poluotoka. Ustav iz 1962. čak eksplicitno jamči jednaka prava po zakonu muškarcima i ženama. Naravno, konzervativni elementi unutar zemlje nisu puno slabiji nego u drugim arapskim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara