KUVAJT: AMERIČKE KOPNENE SNAGE NADOMAK IRAČKE GRANICE

Američke pješačke postrojbe na sjeveru Kuvajta približile su se u četvrtak ujutro iračkoj granici, pozicionirajući se za kopnenu invaziju, izvijestio je dopisnik Reutersa pridodan jednoj postrojbi.

Pripadnici Treće pješačke divizije američke vojske napustili su tijekom noći svoje logore u kuvajtskoj pustinji i došli nadomak granici gdje su postavili isturene položaje, javlja dopisnik.

Po njegovim su navodima, ti položaji izvan demilitarizirane zone koja se pruža duž iračko-kuvajtske granice.

Vojnici nisu dobili upute da nose odjeću za kemijsku zaštitu, iako svi imaju plinske maske, a izgleda da mnogi ne znaju da su zračni udari na Bagdada počeli u četvrtak u zoru, dodaje se u izvješću.

SAD i Velika Britanija imaju oko 280 tisuća vojnika razmještenih oko Iraka, spremnih za kopnenu ofenzivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane izjavio je u četvrtak da za sada nema zapovjedi za kopneni napad na Irak.

"Za sada nema nikakve zapovjedi koja se tiče kopnenog napada. Američki predsjednik je rekao da je kampanje počela. Neću ulaziti u pojedinosti", rekao je glasnogovornik.

Britansko ministarstvo obrane nije moglo reći sudjeluju li britanski zrakoplovi u napadima na Bagdad, koji su počeli u četvrtak oko 03:30 po srednjeuropskom vremenu (CET) i ponavljaju se u razmacima od pola sata.

Glavnina napada na jugoistične dijelove Bagdada i okolice, koji po američkim vojnim izvorima imaju za cilj objekte iračkog čelništva, vjerojatno palače i zapovjedne centre, izvedena je s desecima krstarećih projektila Tomahawk i precizno-navođenim bombama iz nevidljivih lovaca F-117A Nighthawk.

(Hina) dh nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara