KVARTET KRITIZIRA IZRAEL ZBOG NASILJA, OSTAJE PRI SMJERNICAMA

Članovi kvarteta za Bliski istok kritizirali su Izrael u nedjelju na svom sastanku u Jordanu zbog smrti palestinskih civila tijekom ciljanih operacija protiv čelnika radikalnih skupina i pozvali su na razbijanje kruga nasilja. L

"Kvartet izražava svoju duboku zabinutost zbog izraelskih vojnih operacija u kojima su poginuli nedužni Palestinci i drugi civili", kaže se u priopćenju sa sastanka bliskoistočnog kvarteta (Sjedinjene Države, Europska unija, Rusija, Ujedinjeni narodi) koje je pročitao glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Predstavnici međunarodnog mirovnog kvarteta naglasili su također kako, unatoč eskalaciji nasilja između Izraelaca i Palestinaca, neće odustati od smjernica za mir na Bliskom Istoku - tzv. roadmapa.

Američki državni tajnik Colin Powell izrazio je žaljenje zbog eskalacije nasilja i rekao da se nada da čelni ljudi na obje strane shvaćaju potrebu za poduzimanjem akcije za uspostavu mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Moramo dalje. Trenutno je situacija takva da je palestinska vlast spremna preuzeti nadzor nad teritorijima, a Izrael je spreman napustiti te teritorije", rekao Powell.

Powell je rekao da vjeruje da će Izrael biti spreman povući se iz Gaze kad palestinska vlast pokaže da je spremna preuzeti tamo nadzor.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji je sudjelovao u sastanku kvarteta, pozvao je Izrael da ne koristi neproporcionalnu silu.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana naglasio je da je "međunarodna zajednica obvezna osigurati da se obje strane pridržavaju mirovnih smjernica".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara