Kwasniewski: parlamentarni izbori u rujnu ili listopadu

Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski potvrdio je u petak da će odbiti ostavku vladu nakon glasovanja parlamenta u četvrtak i sazvati parlamentarne izbore u ustavnom roku između 25. rujna i 16. listopada. L

"Poljskoj treba vlada (do izbora). Ova sadašnja možda nema čvrste parlamentarne temelje, ali mora se pozabaviti s nekoliko započetih problema", kazao je Kwasniewski na poljskom državnom radiju.

Premijer Marek Belka ostao je pri svojoj odluci da da ostavku u petak, nakon odbijanja donjeg doma da se u četvrtak raspusti. Došavši na vlast 2. svibnja 2004. umjesto Leszeka Millera, koji je podnio ostavku nakon niza skandala, Belka je objavio namjeru da ostane na tom položaju samo godinu dana.

"Raspravljat ćemo, predstaviti naše argumente", rekao je Kwasniewski dajući naslutiti da će odbiti ostavku izvršnog tijela.

Predsjednik se usprotivio simultanom održavanju parlamentarnih i predsjedničkih izbora, također predviđenih za jesen. Prvi krug predsjedničkih izbora trebao bi se održati petnaest dana nakon parlamentarnih izbora, zajedno s referendumom o europskom ustavu.

(Hina) xbnš ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara