LA FENICE OTVARA VRATA PRESTIŽNIM PROGRAMOM

Venecijansko kazalište La Fenice predstavit će tijekom prvog tjedna sezone, od 14. do 21. prosinca, prestižni repertoar od Riccarda Mutija do Eltona Johna. L

Predsjednik Republike Carlo Azeglio Ciampi prisustvovat će inauguralnom koncertu orkestra i zbora La Fenice kojim će ravnati Riccardo Muti.

Šef orkestra milanske Scale rezervirao je dan 14. prosinca 2003. već prije godinu i pol, kaže Giampaolo Vianello, superintendant Zaklade La Fenice.

Za tu je svečanu večer malo mjesta ostalo za običnu publiku. Od ukupno 1100 mjesta, koliko ih ima obnovljeno kazalište, 200 karata je planulo putem Interneta, dok je još 50 rezervirano za pretplatnike, a 50 za Venecijance odabrane ždrijebom.

Veliki broj mjesta zauzet će političari, poduzetnici, gosti grada i regije, te sponzori. Rezervirana su mjesta za strane udruge kao što je "Save the Fenice" iz Velike Britanije, koje su prikupile sredstva za obnovu La Fenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Venecija će biti u svečanom ruhu: zastave s grbom kazališta, feniksom raširenih krila, ukrašavaju poznate građevine od Trga Sv. Marka do mosta Rialto. Muti će na otvorenju ravnati "Posvetom kazališta" Ludwiga van Beethovena, "Simfonijom psalama" Igora Stravinskog, "Te Deumom" Antonija Caldare, i "Trima simfonijskim marševima" Richarda Wagnera.

Tijekom prvog tjedna nastupit će niz poznatih orkestara, poput Londonske filharmonije pod ravnanjem Christiana Thielemanna i Akademije Santa Cecilia iz Rima pod ravnanjem Myung-Whun Chuna. Bečka filharmonija pod ravnanjem Marissa Jansonsa nastupit će prvi put u Veneciji, dok je Orkestar Sankt Petersburga pod palicom Jurija Temirkanova stalni gost La Fenice.

U skladu s tradicijom otvaranja sezone, La Fenice će ugostiti mladog skladatelja iz Catanije Emanuelea Casalea, te britanskog pjevača Eltona Johna, koji je vezan za Veneciju čestim boravcima u svojoj kući na otoku Giudecca.

"U našem kazalištu uvijek smo ugošćivali popularne pjevače, od Riccarda Cocciantea i Gina Paolija do Juliette Greco i Mouloudjija", kaže Vianello. "Želimo zadržati tu tradiciju".

La Fenice će konačno otvoriti opernu sezonu u studenome 2004., s Verdijevom "Traviatom" pod ravnanjem Lorina Maazela. Do tada će biti organizirane posjeti za javnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara