La Stampa: Albanci s juga Srbije Europu opskrbljuju drogom

"IZ SRBIJE, točnije iz mjesta Veliki Trnovac na jugu Srbije na europsko tržište plasira se gotovo 70 posto narkotika." - piše talijanski list La Stampa pozivajući se na talijanski Centar za borbu protiv mafije koji je već 20-ak godina upoznat s kriminalom na jugu Srbije.

U izvještaju DIA-e navodi se kako se švercanjem droge bavi oko 6000 tisuća Albanaca iz tog dijela Srbije, a poznata su i prezimena klanova koji se bave kriminalom. Radi se o obiteljima Osmani, Halifi i Bunjako koji pokrivaju preprodaju narkotika, dok su obitelji Morina i Helmendi navodno glavni za trgovinu ljudima.

La Stampa piše kako su se zahvaljujući trgovini drogom i ljudima mještani obogatili, pa se u Velikom Trnovcu mogu vidjeti vile i dvorci u kojima žive bogati mafijaški klanovi.

Prije tri mjeseca, piše La Stampa, provedena je posljednja racija u tom dijelu Srbije, tijekom koje su poginula dva policijska agenta, a otkrivena je velika količina oružja.

No, iako se zna da je ovo područje puno kriminala, nitko im ne može stati na kraj, navodi list, pa dodaje kako europske policije nemaju pravo djelovati na području Srbije, a srpske službe ne mogu adekvatno intervenirati.

La Stampa navodi kako se čeka odluka Europe za zajedničku akciju kojom bi se stalo na kraj kriminalcima s juga Srbije, a takva akcija morala bi biti spektakularna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Glas javnosti priču La Stampe potvrdio je i Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije a danas član međunarodnog tijela za borbu protiv trgovine drogom.

Nicović je kazao kako je pri Interpolu Veliki Trnovac već godinama označen kao najveći distributivni centar droge na Balkanu, no nitko ne može doći do sela jer ga danonoćno čuva 15.000 do zuba naoružanih Albanaca, o čemu piše i La Stampa, navodeći kako se ceste koje vode do sela nalaze pod budnim okom naoružanih stražara.

Dodao je kako u selu svakog trenutka ima 3 tone heroina spremnog za isporuku, a iz Trnovca se godišnje u europske zemlje distribuira 50 do 60 tona heroina.

Kako je Nicović rekao za Glas javnosti, jako je teško prodrijeti među kriminalce jer su svi povezani rodbinskim vezama, pa je nemoguće ubaciti doušnika u selo.

A.H.
Foto: Press centar Bujanovac

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara