Laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije oduzeta licenca za rad

Laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije oduzeta licenca za rad

MLADEN PAVIĆ, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva potvrdio je danas da je Ministarstvo izdalo rješenje o oduzimanju licence laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije jer nije, kako to zakon nalaže, o zagađenjima vode iz Karlovačke pivovare izvijestilo mjerodavne.

Rješenje kojim se oduzima licenca laboratoriju županijskog zavoda u Zavod će vjerojatno stići već danas, a laboratorij po završetku postupka, ukoliko bude ispunjavao sve uvjete za rad, može ponovno zatražiti licencu za isti.

Ministar Petar Čobanković kazao je kako u oduzimanju licence laboratoriju nema nejasnoća jer nije riječ o propustima koji su prouzročili tragičnu smrt Karlovčanina Zdravka Martinovića 23. veljače, nego propustima u sklopu cjelokupnog rada Zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, u srijedu je dr. Boško Milanković, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo, zatražio demantij i ispriku zbog Pavićeve izjave da je "završenim nadzorom pronađen niz nepravilnosti te da će državno odvjetništvo pokrenuti postupak protiv odgovornih". Pavić je poručio da nikakvoga demantija i isprike neće biti, već da će Zavod ostati bez licence, što se i dogodilo.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva nedavno je, naime, objavilo kako je provedenim upravnim nadzorom u tzv. "slučaju pivovara" utvrdilo nepravilnosti u postupanju Hrvatskih voda, a pokrenulo je i postupak protiv višeg vodopravnog inspektora Milivoja Radočaja.

U ranijem razgovoru za Index, Pavić je kazao kako je Radočaj znao za nalaze koji su ukazivali na nedostatke i nepravilnosti u radu Karlovačke pivovare i prije incidenta sa Zdravkom Martinovićem, no da nije ništa u vezi toga poduzeo što se, kako je kazao Pavić, smatra teškom povredom službene dužnosti.

Kako je danas pojasnio Pavić, sukladno Zakonu o vodama, svaka osoba koja primijeti da je došlo do onečišćenja voda ili da postoji opasnost od nastavka onečišćenja, dužna je o tome izvijestiti najbližu policijsku upravu. Zbog tog propusta, a po članku 79. stavak 2 Zakona o vodama, doneseno je rješenje kojim se oduzima licenca laboratoriju županijskog zavoda.

B.S.
Foto:Radio Mrežnica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara