Ladišić za smjenu saznao iz medija

NOVINAR HRT-a Tihomir Ladišić, koji je u utorak odlukom Programskog vodstva HRT-a smijenjen s mjesta urednika i voditelja emisije "Otvoreno", za smjenu nije saznao službenim putem nego iz medija.

Tihomir Ladišić se povodom smjene obratio javnosti priopćenjem, kojeg prenosimo u cijelosti:

"Povodom odluke Programskog vodstva HRT-a o mojoj smjeni kao urednika i voditelja emisije "Otvoreno" želim reći:

U ovom trenutku odluku i razloge ne mogu komentirati, jer sam o njima saznao - iz medija. Posebno zbog činjenice da se upravo ovih dana otvoreno napada HRT, njegov ravnatelj i program, o svojoj smjeni ne želim nagađati i javno raspravljati. Svoj ću stav i sve činjenice iznijeti prije svega unutar HTV-a.

Programskom vodstvu predati ću i poruke i pisma koje primam ovih dana. Želim naglasiti da se uvreda i prijetnji ne bojim i da zaštitu nisam i neću tražiti ni od koga.

Smjene su dio uredničkog i novinarskog života. Vjerovao sam i vjerujem da je otvaranje svih tema i slobodno iznošenje različitih stavova smisao novinarskog i uredničkog posla. Stoga sam tako, slobodno i otvoreno, vodio i uređivao svoje emisije uživo pred gledateljima HRT-a."

Kao službeni razlog smjene glasnogovornik HRT-a Janoš Roemer je u razgovoru za Index naveo "propuste u emisijama o Hrvoju Petraču i Ivici Rajiću".

U cijeloj priči indikativno je nekoliko stvari; Hrvoje Petrač osuđen je za organizaciju otmice sina generala Vladimira Zagorca, te je u najvećem dijelu hrvatske javnosti percipiran kao kriminalac, tako da nije jasno što je bilo kome, osim eventualno Petračevim odvjetnicima ili samom Petraču, moglo zasmetati u emisiji o odbjeglom tajkunu.

No, zato je u emisiji "Otvoreno" posvećenoj haškom priznanju krivnje Ivice Rajića po prvi puta u cijelosti emitirana osmominutna snimka iz ratnih vremena, na kojoj Rajić otvoreno kaže da je okrenuo topove svojih postrojbi prema Armiji BiH i Sarajevu.

Naravno da je takva Rajićeva izjava u direktnoj suprotnosti s Deklaracijom o Domovinskom ratu, izglasanom u Saboru u jesen 2000. godine, u kojoj stoji kako je "Republika Hrvatska vodila pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački rat, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome, u kojemu je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica".

Nadalje, referendumsko pitanje u emisiji glasilo je "Vjerujete li da je HVO zajedno sa srpskim snagama granatirao Sarajevo?", a na njega je potvrdno odgovorilo 54 posto gledatelja.

Kome su gorenavedene činjenice zasmetale do te mjere da je bio spreman (uspješno) inicirati Ladišićevu smjenu, procijenite sami.

Iako nam je tijekom dana iz HRT-a obećano da ćemo od glavnog urednika Informativnog programa Vladimira Rončevića dobiti komentar vezan uz slučaj suspenzije novinara Tihomira Ladišića, redakcija Indexa traženi komentar nije dobila.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara