Lajčak upozorava na mogućnost eskalacije političke krize u BiH

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Miroslav Lajčak, pred Vijećem sigurnosti (VS) Ujedinjenih naroda (UN) je upozorio na mogućnost eskalacije političke krize u toj zemlji, prenose bosanskohercegovački mediji.

Lajčak je pred predstavnicima zemalja članica VS-a između ostalog kazao kako trenutno razvoj prilika u BiH ovisi o ponašanju lokalnih aktera koji mogu "kao do sada voditi prema eskalaciji loše situacije ili se okrenuti i početi raditi u dobroj namjeri kako bi BiH bila vraćena na europski put".

Na sjednici Vijeća sigurnosti govorio je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u ostavci, unatoč pokušajima predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića da onemogući njegov nastup. Komšić je naime glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu poslao pismo u kojem je naveo kako Špirićevo obraćanje VS-u nije odobrilo Predsjedništvo BiH, koje je pak zaduženo za vanjsku politiku te zemlje.

Špirić je pak rekao kako je za BiH nužno poštivanje mirovnog sporazuma iz Daytona te Ustava, a kazao je i kako BiH nema alternative osim europskog puta i euroatlantskih integracija, prenose Nezavisne novine.

Pozovimo Lajčaka da korigira svoje odluke

"BiH je jedina zemlja u regiji koja još nije parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i moramo učiniti sve, i domaći nositelji vlasti i međunarodna zajednica koja nije samo puki promatrač u BiH nego aktivni sudionik, da se to što prije dogodi" - rekao je Špirić.

Špirić je zamolio članice VS-a da "svi zajedno ohrabrimo i podržimo visokog predstavnika da napravi korekcije svojih nedavnih odluka kako bi se smirile strasti i kako bi se svi mogli posvetiti reformskim izazovima koji stoje pred BiH".

"U ovom trenutku je teško procijeniti kako će se stvari u BiH odvijati nakon te odluke. Strahujem da će se situacija izmaknuti kontroli ukoliko dozvolimo da duhovi izađu iz okvira Daytona i Ustava, a čini mi se da je odluka visokog predstavnika od 19. listopada upravo na liniji prešutne promjene Daytona i Ustava.", rekao je Špirić i dodao kako postojeći ustav sigurno nije savršen, ali je jedini koji imamo i moramo ga poštovati sve dok ne bude promijenjen.

"Kada je u pitanju situacija u regiji, želim reći kako je o tim problemima vrlo teško govoriti, jer su oni složeni i kompleksni i zahtijevaju aktivan pristup svih dobronamjernih faktora. Mi u BiH s dužnom pažnjom pratimo razvoj događaja", rekao je Špirić te je pozvao Vijeće sigurnosti da donese odluku o produžetku mandata snaga EUFOR-a.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara