Laka meta špijuna: Kineska vojska odlučila pomoći vojnicima samcima da se ožene

Tekst: S.C.H.
Foto: squidoo.com

NAJVIŠI vojni dužnosnici kineske vojske, koja broji čak 2,3 milijuna pripadnika, posljednjih mjeseci ozbiljno razmatraju kako pomoći velikom broju vojnika samaca da pronađu svoje životne družice i tako sačuvaju sigurnost domovine.

Iako bračni status vojnika i časnika kineske vojske naizgled nema mnogo veze sa domovinskom sigurnosti, kineski mediji upozoravaju kako je sve veći broj vojnika samaca zadnjih godina hrlio na internet ne bi li tim putem pronašli djevojku i buduću suprugu. Vojni je vrh ubrzo shvatio potencijalnu opasnost takvih kontakata, te je svojim pripadnicima zabranio slične kontakte putem interneta, jer se došlo do zaključka da nesretni vojnici-samci tim činom postaju laka meta osoba sa mogućim prikrivenim lošim namjerama, prenosi kineska agencija Xinhua.

Nesretni vojnici-samci mogu ugroziti sigurnost Kine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom se navodi primjer jednog 32-godišnjeg vojnika sa Tibeta, kojemu je obitelj, zabrinuta za njegovu samačku budućnost, otvorila profil na internetu kako bi mu tim putem pokušala pronaći životnu družicu. Mladić je ubrzo dobio na desetke pisama iz cijeloga svijeta, a kineske tajne službe upozoravaju da takve osobe mogu biti žrtve malicioznih pokušaja prikupljanja osjetljivih informacija koje mogu ugroziti sigurnost države.

Jedan od visokih vojnih zapovjednika u kineskoj pokrajini Xigaze Yang Jigui upozorio je novinare kako se u konkretnom slučaju radi o vojniku koji služi na granici u izoliranom području i koji zbog prirode posla ima vrlo ograničene kontakte sa vanjskim svijetom. Upravo ga to, tvrdi Jigui, čini pogodnom metom za moguće zloupotrebe.

Stoga je zapovjedništvo pokrajine Xigaze problem shvatilo vrlo ozbiljno, a prije desetak dana vojni je vrh održao sastnak na kojem se raspravljalo o načinima na koje vojska može pomoći svojim pripadnicima da putem lokalnih vlasti i ženskih udruga pronađu životne partnerice i tako sačuvaju sigurnost i vojnu stabilnost Kine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara