Lalanne: Hrvatska se mora suočiti sa zajedničkim poljoprivrednim tržištem EU

Prije ulaska u Europsku uniju Hrvatska mora razviti svoju državnu upravu, koja će pomoći poljoprivrednicima u razvijanju proizvodnje, a potrebno je i tržište prilagoditi standardima Europske unije, te investirati u poljoprivredu, izjavio je danas vanjski konzultant Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva JeanBernard Lalanne.

Na seminaru, koji se pod nazivom "Hrvatska i europske integracije: poljoprivredna politika" danas i sutra održava u Poreču, on je rekao kako bi se, po njegovoj procjeni, broj zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede trebao udvostučiti, a nužan je i osnutak agencije za plaćanje, koja bi trebala upravljati isplatom poticaja.

"Da bi Hrvatska kvalitetno nastupila u pregovorima za ulazak u EU, mora srediti statističke podatke jer i Europska komisija provodi statističke analize, te je moguće da ima i kvalitetnije podatke od zemlje kandidata", upozorio je Lalanne.

Rekao je da Hrvatska treba poboljšati kakvoću svojih proizvoda kako bi se povećala njihova konkurentnost. Po njegovoj procjeni, Hrvatska svoju šansu treba tražiti u kvaliteti svojih proizvoda budući da količinom i cijenom ne može konkurirati na europskom tržištu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je primjer stolnog vina, u kojemu Hrvatska teško može biti konkurentna Francuskoj ili Italiji, u kojima se cijene kreću od 30 do 50 centi po litri. Nužno je uvjeriti proizvođače da ulažu u kakvoću svojih proizvoda jer će tako povećati konkurentnost, rekao je Lalanne.

Lalanne je također istaknuo da se dosadašnjim kandidatima za EU (Slovenija, Češka, Mađarska itd) iz fondova Unije na godinu davalo oko 300 milijuna eura za financiranje razvoja. Kada Hrvatska postane službeno zemlja kandidat, na raspolaganju će joj biti zajednički fondovi Europske unije, a taj novac moći će primati dok ne postane konkurentna na tržištu Unije, rekao je.

(Hina) xtp yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara