Lalić: Nije Petrov muljao sa ženom nego Karamarko, Rimac: Orešković zabio zadnji čavao u lijes Vlade

Lalić: Nije Petrov muljao sa ženom nego Karamarko, Rimac: Orešković zabio zadnji čavao u lijes Vlade

Foto: FAH

NAKON današnjeg izvanrednog obraćanja premijera Tihomira Oreškovića u kojem je zatražio ostavke dva potpredsjednika Tomislava Karamarka i Bože Petrova, provjerili smo kako sve komentiraju politički analitičari.

Draženu Laliću nije jasno zašto je Orešković tražio da iz Vlade ode Petrov.

Lalić: Vladajući zaboravili da živimo u demokraciji

"Ja ne vidim nikakav razlog da Petrov podnese ostavku. Ni pravni ni politički. Jedini razlog da Petrov da ostavku je vezan za pokušaj Karamarka i HDZ-a da uzvrate istom mjerom. Nije Petrovljeva žena i Petrovljev prijatelj s Petrovom napravio onu opačinu. Zašto Orešković petlja Petrova u to? Jedini razlog zašto bi Petrov dao ostavku jer je tako rekao Karamarko i HDZ-ovci", rekao je Dražen Lalić za Index.

"Vladajući su zaboravili da živimo u demokraciji. Za obnašanje vlasti u predstavničkom sustavu potrebna je parlamentarna većina. Upitno je imaju li je i dolazi trenutak istine. Ako Karamarku ne bude izglasano povjerenje on politički što se tiče vlade više ne postoji. A onda Petrov i Orešković ovise o tome hoće li HDZ odmah izići iz Vlade ili kasnije. Ja mislim da će izaći kasnije", predviđa Lalić koji vjeruje da postoje veliki pritisci na Oreškovića.

"Bez obzira na sve manipulacije na kraju se sve stvari pojednostave. Ili imaju većinu zastupnika ili nemaju. Mislim da bi bilo suludo raspisivati izbore prije nego što završi turistička sezona, to bi bilo loše i za turizam i za društvo. Prema mojim informacijama, SDP neće ići preslagivanje jer vjeruju da bi novim izborima dobili više mandata, a vjerojatno će na njihovu stranu prijeći HSS, a s njima bi mogao ići i IDS", najavio je Lalić Indexu.

Gjenero: Orešković se pokušava spasiti

Davor Gjenero smatra da Orešković pokušava spasiti svoju poziciju. "On pokušava spasiti kakvu takvu racionalnu situaciju. Jasno mu je da je njegov položaj bezizlazan, ali pokušava spasiti administraciju.

Po svemu sudeći postignut je dogovor HDZ-a i SDP-a da se ide na nove izbore, zato je bilo ovo zbrinjavanje svojih u Ustavnom sudu. To se ponovilo ono što je 1999. Puhovski govorio da obično nema gore stvari od one oko koje se mogu usuglasiti HDZ i SDP", rekao je za Index Gjenero i dodao da se politička klasa ponaša neodgovorno.

"Nema konsenzusa da se godina iskoristi za smanjivanje javnog duga i njegov povoljniji reprogram. Ova godina je mogla bit povoljna, a bit će politički izgubljena. Sljedeća će biti kritična i morat će je spašavati neka buduća administracija. Racionalna politička klasa u ovoj situaciji išla bi na dogovor o politički neutralnoj ekspertnoj vladi koja bi dobila jasne zadatke i jasan rok u kojem mora nešto obaviti i nakon toga bi se raspisivali izbori, ali u stabilnijoj situaciji nego što je sadašnja", misli Gjenero.

"Žalosno i neodgovorno, kreće razdoblje bezvlašća, a nakon toga je rizik da se ovaj tip blokade ponovi", zaključio je Gjenero za Index.

Rimac: Orešković zabio zadnji čavao u lijes Vlade


Politički analitičar Ivan Rimac ocijenio je  da je premijer Tihomir Orešković pozivom potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karamaraku i Boži Petrovu da odstupe zabio zadnji čavao u lijes ovoj Vladi koja se ne može održati bez političke podrške onih koji imaju većinu u Hrvatskom saboru, a pozivom dvojici podpredsjednika da odstupe će praktički izgubiti tu većinu.

"Znajući da takav poziv praktički znači pad Vlade, premijer želi barem donekle ostati čistog obraza i ne participirati u političkoj i moralnoj dilemi i jednostavno pokušava najvjerojatnije sebe pozicionirati kao nekoga tko bi mogao zatražiti povjerenje građana direktnim izlaskom na izbore", smatra Rimac.

Upitan hoće li po njegovu mišljenju potpredsjednici odstupiti, Rimac je ustvrdio kako je sasvim svejedno hoće li to učiniti jer je Vlada disfunkcionalna i samo je pitanje kada će pasti.

Milardović: Ovakva politika je pogibeljna

Politolog Anđelko Milardović ocijenio je kako je politička kriza na vrhuncu i da je premijer postavio logičko pitanje potpredsjednicima Vlade koji su pokazali da Vlada ne može funkcionirati kao tim zbog njihovih međusobnih antagonizama i postavljeno je u funkciji rasčišćavanja i kristalizacije situacije.

To pitanje treba ozbiljno prihvatiti i on ga trebaju postaviti sami sebi, jesu li važni oni ili opstanak i funkcioniranje Republike i demokracije i moraju odgovoriti etički i politički.

Mislim da je 4,2 milijuna ljudi i njihova egzistencija daleko važnija od napetosti i antagonizama dviju osoba i da su građani ispred i oni nama trebaju služiti, a ne mi njima. U tome je bit demokratske politike koja se voli pozivati na odgovornost i ako nema etičke dimenzije ulazimo u ovakav tip politike koja je pogibeljna i u konačnici vodi u slijepu ulicu. Nama se još živi i ne želimo završiti u mračnoj ulici, poručio je Milardović.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara