Lani u Istri 1.466 kaznenih djela zloporabe droga

NA PODRUČJU Istarske županije protekle je godine zabilježeno 1.466 kaznenih djela zloporabe opojnih droga, što je 34 posto više u odnosu na 2001. godinu.

U istom razdoblju zbog zloporabe opojnih droga prijavljene su 1.042 osobe, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi istarskoj.

Najviše slučajeva zloporabe opojnih droga lani je bilo na području Pule, Umaga i Poreča koji bilježi povećanje za čak 71 posto u odnosu na 2001. godinu. Slično je bilo i na područja Buja i Buzeta gdje je zbog blizine graničnih prijelaza Kaštela, Plovanije i Požana pronađena veća količina droge i to najviše u ljetnim mjesecima, rekla je glasnogovornica PU istarske Štefanija Prosenjak Žumber, dodajući da je ondje droga najčešće pronalažena kod stranih državljana i to Talijana, Slovenaca, Nijemaca i Austrijanaca, dodala je.

Lani su zabilježene i 1.172 zapljene opojnih droga od kojih je najviše zaplijenjeno marihuane i to sedam kilograma, zatim 661 gram heroina, 376 grama speeda te hašiš i kokain. Zaplijenjeno je ujedno i 629 komada tableta heptanona i 947 komada ecstasyja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše droge zaplijenjeno je kod mlađih osoba, u dobi od 21 do 25 godina.

Glasnogovornica PU istarske naglasila je da je problem što drogu sve više uzimaju maloljetnici te da su lani maloljetne osobe od 16 do 18 godina počinile čak 87 kaznenih djela zloporabe opojnih droga.

Lani su u Istri zbog konzumacije droge preminule tri osobe što je ipak manje nego u 2001., kada ih je preminulo devet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara