Laparoskopska operacija bolja od konvencionalne metode

PACIJENTI kojima je slijepo crijevo uklonjeno laparoskopskom operacijom ranije su otpušteni kući nego ako su podvrgavani invazivnijim zahvatima, pokazala je nedavno objavljena studija.
U laparoskopskoj operaciji rade se vrlo mali rezovi na abdomenu prije nego što se uvede sićušna kamera koja liječnicima omogućava da operiraju gledajući monitor. Većina operacija slijepog crijeva uključuje veliki rez na trbuhu.

Prema studiji, pacijenti kod kojih je operacija slijepog crijeva izvedena laparoskopski otpušteni su kući iz bolnice nakon 2,06 dana u usporedbi s tradicionalnom operacijom, kod koje pacijenti idu kući u prosjeku za 2,88 dana - i uz to imaju prilično velik rez na trbuhu.

Studija koja se bavila ovim problemom, a koja je objavljena u časopisu Annals of Surgery, obuhvatila je 43.757 pacijenata koji su podvrgnuti operaciji slijepog crijeva tijekom 1997. godine. Od toga broja njih 17,4 posto bilo je podvrgnuto laparoskopiji.

"Ova studija dokazuje da je, kad je riječ o dužini ostanka u bolnici, laparoskopski pristup bolji od otvorenog zahvata", rekao je dr. Ulrich Guller, koji je vodio istraživanje tijekom boravka na Sveučilištu Duke.

Slijepo crijevo je svojevrstan džepić debljine prsta, koji se nastavlja na crijevo na desnoj strani tijela. Ono se može upaliti izazivajući opasnost od infekcija opasnih po život ako se ne ukloni.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema ispitivanjima čuvene klinike Mayo, upala slijepog crijeva napada ukupno približno 8 posto američke populacije i najčešće se događa kod osoba u dobi između 10 i 30 godina. Istraživači misle da se kirurzi rjeđe odlučuju za laparoskopiju jer je riječ o relativno novom postupku.

Vjerojatnije je da će pacijenti koji imaju jake simptome upale imati više izgleda da budu odabrani za klasičnu metodu uklanjanja slijepog crijeva, a također će kod njih biti veća vjerojatnost da će se razviti komplikacije, dodaju istraživači.

Potrebne su dodatne studije kako bi se odredilo je li laparoskopski pristup i jeftiniji, poboljšava li kvalitetu života i dovodi li do manjeg broja komplikacija nakon operacije, dodaju istraživači.

(Hina) br dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara