LAPONSKA IZLOŽBA SUVREMENE SKULPTURE OD SNIJEGA I LEDA

Yoko Ono, udovica Johna Lennona, i tridesetak umjetnika iz čitavog svijeta odrekli su se ovih dana sna o besmrtnosti načinivši u finskoj Laponiji goleme skulpture od snijega i leda koje su osuđene da nestanu s prvim zrakama proljetnog sunca.

Po jedan među petnaestak arhitekata i arhitektonskih ureda i jedan umjetnik-kipar sudjeluju zajedno u tom neobičnom pothvatu suvremene umjetnosti u Rovaniemiju, gradu na sjeveru Finske na arktičkoj polarnici.

Yoko Ono i japanski arhitekt Arata Isozaki zamislili su labirint načinjen od nepravilnih kocaka koje se umeću jedna u drugu, poprativši kreaciju pjesmama Yoko Ono, među kojima "Penal Colony 2004." iz 1981. govori o "staklenom dobu koje nikada ne prestaje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skulpture od leda i snijega su samostojeće, svaka zauzima gotovo osamdeset četvornih metara, a visoke su najviše osam metara.

Izložba u pravom smislu riječi traje do konca ožujka, ali će djela nedvojbeno trajati i dulje: zima se u ovom podneblju rado protegne sve do travnja i svibnja, okivajući jezera ledom do lipnja, a onda ponovno u listopadu ili studenom.

(Hina) xvrad ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara