Laptalo: Da nisam optimist, bacio bih se sa zatvorskog prozora

NAKON 11 mjeseci pritvora u grčkom zatvoru danas je napokon trebalo započeti suđenje dubrovačkom kapetanu Kristi Laptalu, međutim suđenje je odgođeno. Budući da je suđenje Laptalu bio sedmi proces kod istog suca u istom danu, odgođeno je za 12. lipnja, javlja HRT.

Uz hrvatskog kapetana u sudnici su bili i supruga Lidija te djeca Kristina i Ivan.

"Optimist sam, kako ne bih bio. Da nisam optimist, još bih se u zatvoru bacio s prozora. Tamo vam oduzmu špigete s cipela, ali ostave otvoren prozor da se možeš baciti s trećeg kata", rekao je Laptalo novinaru Jutarnjeg lista prije ulaska u sudnicu.

U Patras na suđenje je doputovala gradonačelnica Dubrovnika, Dubravka Šuica, koja je za Index izjavila kako je jako nezadovoljna današnjim postupkom grčkog suda. Gradonačelnica je trebala svjedočiti o Laptalovom karakteru.

"Oni su danas praktički bez obrazloženja odgodili suđenje do 12. lipnja, a to nije korektno. Nama 12. lipnja u posjet Dubrovniku dolazi predsjednik Turske, ali učinit ću sve da taj posjet odradi moj zamjenik kako bih mogla doći svjedočiti u korist kapetana Laptala", rekla je Šuica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S kapetanom je Šuica uspjela razgovarati samo preko malog podrumskog prozora dok je čekao ulazak u sudnicu te nam je rekla da se Laptalo "dobro drži i još uvijek ima puno duha".

Podsjetimo, Laptalo je uhićen kao zapovjednik teretnog broda "Coral Sea" još 13. srpnja prošle godine u grčkoj luci Patras, jer je u kontejnerima s bananama, koji su iskrcani s njegova broda, pronađen 51 kilogram kokaina. Takav slučaj predstavlja presedan u povijesti pomorstva.

Zajedno s Laptalom u sužanjstvu se nalaze i Konstantin Metelevim i Narcis Garcija, čije su obitelji također stigle na suđenje.

Prije dva mjeseca branitelji dubrovačkog kapetana tražili su puštanje uz jamčevinu, međutim grčki sud odbio je zahtjev za obranom sa slobode po četvrti put.  Ukoliko dođe do osuđujuće presude, kazna za navedeno djelo je od 10 godina do doživotnog zatvora. No, obrana kapetana Laptala vjeruje kako će uz pomoć stručnjaka dokazati njegovu nevinost. Recimo na kraju i to kako je ugledni Lloyd List slučaj Laptalo ocijenio sramotnim za Grčku.

I.Ć./D.M.
Screenshot: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara