Laserski pisači potencijalno opasni po zdravlje

NEKI modeli laserskih pisača u zrak otpuštaju sićušne čestice potencijalno opasne po zdravlje ako se udahnu u pluća, tvrde australski znanstvenici.

Oni nisu analizirali kemijski sastav čestica, no vjeruju kako dolaze iz tonera i da se radio izrazito sitnom prahu koji laserski pisači koriste za ispis. Znanstvenici su primijetili da pisači otpuštaju veće količine prašine kada je toner nov, te kada se koriste za ispis grafike koja zahtijeva veće količine praha iz tonera u odnosu na obični tekst.

Znanstvenici su ispitali 62 modela pisača od kojih je njih 17 pojačano otpuštalo čestice u zrak. Jedan od pisača je čak otpuštao količinu prašine usporedivu s onom koja se oslobađa prilikom pušenja cigareta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naspram njih, 37 od 62 pisača ne otpuštaju količinu čestica koja bi utjecala na kvalitetu zraka. U studiji su testirani i popularni modeli pisača tvrtki Canon, HP, Ricoh i Toshiba.

Zanimljivo je da su na ideju za studiju došli potpuno slučajno, kada su testirali efikasnost ventilacije zaposlenika u velikom uredu. Tada su primijetili da je količina čestica u uredskom zraku porasla pet puta tijekom radnog dana. No, te čestice nisu dolazile izvana, kao rezultat loše ventilacije, već iz pisača.

Kako znanstvenici ne znaju kemijski sastav prašine iz pisača, nisu poznate eventualne zdravstvene posljedice udisanja tih čestica. Raspon  mogućih oboljenja je od respiratorne iritacije do ozbiljnijih bolesti poput raka. Tako znanstvenici upozoravaju vlasti u Australiji da bi trebalo početi zakonski regulirati razinu emisije čestica iz pisača.


M.S. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara