Laslo: I dalje ostaje mogućnost masovnih prosvjeda

ODLUKU Hrvatskog sabora o rebalansu državnog proračuna, kojim se osigurava 400 milijuna kuna za sanaciju šteta od ovogodišnje suše, Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) smatra "dosta zakašnjelom" pa i dalje ostaje mogućnost organiziranja javnih prosvjeda, ako isplata odšteta ne bi počela do kraja rujna, izvijestilo je danas vodstvo udruge.

Predsjednik Udruge Antuna Laslo u izjavi za Hinu kazao je kako se radi o "dosta zakašnjeloj odluci", jer kako smatra "godišnja doba ne mogu čekati one koji donose odluke, budući da su radovi za pripremu jesenske sjetve već trebali započeti, pa i pomalo okončati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamoljen da komentira najave ministra poljoprivrede i šumarstva Božidara Panrektića da će sredstva za sanaciju šteta biti isplaćena do kraja rujna, Laslo je rekao kako je "pitanje može li se vjerovati ministru Pankretiću koji je", kako tvrdi, "najavio da će sva odšteta biti isplaćena do 15. kolovoza, u iznosu od 400 - 500 kuna po hektaru".

"To vrijeme je prošlo i njegovo novo obećanje pomalo je sumnjivo, ali ako to ne bude učinjeno ZUSSB je, s koordinacojom ostalih seljačkih udruga, spremna organizirati masovne prosvjede. Nalazimo se u teškoj situaciji kada nam je ta novčana pomoć, iako nije dovoljna, potrebna, jer bi pripomogla u provedbi jesenske sjetve", rekao je Laslo.

Ocijenio je kako bi za uspješnu i kvalitetnu jesensku sjetvu seljacima trebalo isplatiti prvi dio poticaja ili im osigurati kredite s minimalnim kamatama, a postoje i indirektne mogućnosti poput najavljenog oslobađanja od plaćanja vodnog doprinosa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara