Laslo najavio mogućnost prosvjeda

PREDSJEDNIK Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo ocijenio je da je "sramotno i nemoralno seljaku nuditi jednu kunu za kilogam pšenice kada se zna da će ga to dovesti u teške gubitke jer i s cijenom od 1,30 kuna za kilogram, uz nedovoljne poticaje i štete od suše, seljak bi tek uspio pokriti troškove".

Komentirajući otkupnu cijenu pšenice, Laslo je za Hinu rekao "da ga zovu predstavnici seljaka iz moslavačke, križevačke i zagrebačke županije te predlažu zajednički dogovor oko organiziranja velikih prosvjeda", dodavši kako ni on osobno, ni itko od seljaka, nije za to, ali "ako nema drugoga, dići ćemo cijelu Hrvatsku".

U srijedu ćemo imati sastanak Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje i poslati pismo upozorenja predsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede i šumarstva s nadom da će ozbiljno shvatiti naše upozorenje vezano uz otkup pšenice, kao još jedan znak dobre volje, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ti prosvjedi neće biti politički, kao što nisu bili ni oni 2000. kada su s nama bili ljudi koji danas vode Hrvatski sabor, ministarstva i ostalo, jer je očito da im je jedini cilj bio politička fotelja te da su zaboravili na obećanja koja su tada dali", istaknuo je Laslo.

U tri slavonske županije, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj, čak se nitko nije ni javio na natječaj za otkup pšenice što je još jedan dokaz da je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva otkup moralo organizirati preko Ravnateljstva za robne rezerve jer očito da ni otkupljivači nemaju novca, rekao je Laslo. Dodao je kako je nelogično što je uvjetima natječaja propisano da jedan ponuđač mora otkupiti svu pšenicu u jednoj županiji. Istaknuo je kako je "više nego jasno da će pšenice u Hrvatskoj nedostajati jer je zbog svih okolnosti ima upola manje te da država mora pomoći seljaku i u proizvodnji i u otkupu".

Za te tri županije Ministarstvo je danas raspisalo ponovljeni natječaj za otkup seljačke pšenice, a ponude se zaprimaju do 2. srpnja u 16 sati.

Posebno smo ogorčeni što se država "više bavi homoseksualnom paradom i troši novce na osiguranje takvih okupljanja nego problematikom proizvodnje i otkupa pšenice". Ako je 1500 policajaca "bilo na osiguranju gay parade i ako država tvrdi da oni na to imaju pravo, onda je očito da i seljaci imaju pravo izaći na cestu i tražiti svoja prava", zaključio je Laslo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara