Latvija, Malta i Cipar ušle u čekaonicu za euro

TRI NOVE članice EU-a Latvija, Malta i Cipar ušle su u petak u europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za uvođenje zajedničke valute euro.

Novih 10 zemalja članica EU-a moraju prije uvođenja eura, provesti dvije godine u sustavu ERM II, unutar kojeg su dopuštene kratkoročne oscilacije nacionalnih valuta u odnosu na euro u rasponu od plus/minus 15 posto. To je najvažniji, ali ne i jedini uvjet za uvođenje eura.

Osim toga uvjeta potrebno je imati proračunski manjak manji od tri posto bruto nacionalnog proizvoda (BNP), javni dug ne smije premašiti 60 posto BNP-a, a stopa inflacije i kamatne stope ne smiju previše odskakati od prosjeka u euro-zoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Estonija, Slovenija i Litva ušle su u ERM II sredinom prošle godine s ciljem da uvedu euro 2007. godine. Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka planiraju uvesti euro 2009.-2010.

U sustavu ERM II je i Danska, ali ona, za razliku, od novih članica nije obvezna uvesti euro. Euro je u uporabi u 12 od 15 starih članica EU-a.

Velika Britanija, Švedska i Danska, koje nisu htjele prihvatiti zajedničku valutu izborile su za tzv. opt-out, mogućnost da ostanu izvan euro-zone, a 10 novih članica, sukladno pristupnom sporazumu, imaju obvezu uvođenja eura, ali tek kad ispune uvjete za to.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara