Lavrov: Rusija i Hrvatska žele unaprijediti bilateralnu suradnju

HRVATSKA i Rusija žele unaprijediti bilateralnu suradnju i to posebice na području trgovine i gospodarstva, a ruski su poduzetnici zainteresirani za ulaganja u Hrvatskoj, izjavio je u petak u Zagrebu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

"Ruski poduzetnici zainteresirani su za realizaciju investicijskih projekata u Hrvatskoj, prije svega na području energetike, zatim turizma. Naši su planovi spajanje naftovoda Družba i Adria", istaknuo je Lavrov.

Na novinarski upit kako se Hrvatska i Rusija odnose prema projektu Družba-Adria, Lavrov je rekao kako je shvatio da dvije zemlje imaju jednaka stajališta o tom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi smo zainteresirani za njega, mislimo da je perspektivan i ekonomski isplativ. Naravno, ako postoje opravdane bojazni na području ekologije, ta pitanja moraju razmatrati stručnjaci, a ne čimbenici koji nisu povezani s ekologijom", ustvrdio je ruski ministar.

Upitan kada će ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiti Hrvatsku, Lavrov je rekao da Putin nije zaboravio na poziv koji je tijekom današnjih razgovora ponovno uputio predsjednik Mesić. Do tog posjeta će svakako doći kada se usuglase termini, izjavio je Lavrov.

Na pitanje kako Rusija gleda na posljednje događaje u Ukrajini, Lavrov je rekao da se stajalište Rusije "temelji na poštivanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i pravu ukrajinskog naroda da sam odluči o unutarnjim pitanjima u skladu s Ustavom i zakonom te bez miješanja izvana i pokušaja poticanja Ukrajinaca da naprave lažni izbor između Istoka i Zapada".

Lavrov, koji boravi u petak u radnom posjetu Zagrebu, nakon razgovora s predsjednikom Mesićem sastao se s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom. Također će ga primiti premijer Ivo Sanader, a nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom predviđene su izjave za novinare šefova diplomacije Rusije i Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara