Laž pograničnog policajca porezne obveznike koštala najmanje 50.000 kuna

POTRAGA za dvojicom izmišljenih bjegunaca, pokrenuta zbog laži koprivničkog pograničnog policajca, porezne je obveznike stajala najmanje 50.000 kuna, doznaje se u MUP-u.

´Troškovi logističke potpore potrazi u kojoj je u tri dana sudjelovalo više od 300 policajaca iznosili su oko 50.000 kuna´, kazala je glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić. Objasnila je da je u to uračunato oko 3.500 američkih dolara troškova osmosatnog leta policijskog helikoptera, zatim troškovi goriva za čamce i vozila, te hrane za policajce koji su sudjelovali u akciji.

Dodala je da su neizravni troškovi i veći jer je cjelokupni sastav koprivničko-križevačke policije radio samo na tom slučaju, prekidajući neke ostale poslove.

Napomenula je da policajcima u potrazi neće biti isplaćene dnevnice već će dobiti slobodne dane.

Koprivnički granični policajac Stjepan Majnović se, neoprezno rukujući pištoljem, sam ranio u trbuh 7. ožujka prilikom redovne kontrole granice s Mađarskom u kojoj je bio s kolegom Zlatkom Š.

U namjeri da to prikrije lažno je prijavio da su ga pokušala ubiti dvojica muškaraca koji su u gumenom čamcu prešli na hrvatsku stranu obale Drave.

Policija je odmah pokrenula potragu, a Majnović je u koprivničkoj Općoj bolnici uspješno operiran.

U potrazi za navodnim počiniteljima bile su uključene i interventne jedinice triju susjednih policijskih uprava, policijski čamci i helikopter MUP-a, pa čak i mađarska granična policija.

Potraga je trajala gotovo puna tri dana, a Majnović je u međuvremenu iz bolničkog kreveta dao izjave za medije u kojima je i dalje tvrdio da je napadnut od nepoznatih počinitelja.

No, preokret u toj priči dogodio se nakon vještačenja Centra za kriminalistička vještačenja u Zagrebu u kojem je, po tragovima na odjeći, utvrđeno da je hitac ispaljen s udaljenosti najviše do jednog centimetra.

Majnović je nakon toga odlučio priznati da su on i kolega cijelo vrijeme lagali. Zbog toga je protiv njih pokrenut stegovni postupak i udaljeni su s dužnosti, a Majnović je i kazneno prijavljen.

Prema Kaznenom zakonu zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela prijeti mu tri mjeseca zatvora ili novčana kazna od 100 dnevnica. To bi iznosilo otprilike 15.000 kuna, što nije dovoljno za podmirenje troškova jednog dana potrage za izmišljenim bjeguncima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara