Lazarević u pritvorskoj jedinici Haškog suda

UMIROVLJENI generalpukovnik vojske SCG Vladimir Lazarević, kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine na Kosovu 1999., u četvrtak je prebačen u pritvor UN-a u Scheveningenu, priopćio je sud.

General Lazarević prebačen je u pritvorsku jedinicu ICTY-a. Termin njegovog prvog pojavljivanja pred sudom bit će objavljen naknadno, navodi se u priopćenju Haškog suda.

Prvo pojavljivanje pred sudom, kako bi se optuženik izjasnio o krivnji, obično se organizira dan do dva po dolasku u pritvor, pa će Lazarević pred sudom naći vjerojatno u ponedjeljak.

Lazarević je 2. listopada 2003. optužen zajedno s još trojicom srbijanskih vojnih i policijskih generala, Nebojšom Pavkovićem, Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem, za ratne zločine počinjene tijekom srbijanske intervencije na Kosovu, a točke optužnice objavljene su 20. listopada 2003.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema optužnici general Lazarević je kao zapovjednik Prištinskog korpusa Jugoslavenske vojske (VJ) "planirao, poticao, naređivao, počinio ili drugačije pomagao ili sudjelovao u planiranju, pripremanju ili izvršavanju zločina protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja".

Zločini su počeli, kaže se u priopćenju ICTY-ja, u listopadu 1998. godine i nastavili su se sve do lipnja 1999. godine.

Lazarević je optužen na temelju osobne ali i zapovjedne odgovornosti, stoji u priopćenju.

General Lazarević je 17. haški optuženik koji se dobrovoljno predao Haškom sudu (ICTY) iz SCG, od ukupno 30 koliko ih je Beograd do sada izručio Haagu.

S Lazarevićem su u Den Haag doputovali i srbijanski ministri za pravosuđe Zoran Stojkovića i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zorana Lončara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara