Lažna dojava o bombi u grčkom zrakoplovu dok je letio iznad Hrvatske

ZRAKOPLOV tvrtke "Olympic Airlines" na putu iz Grčke u Francusku morao je iznenadno sletjeti u Muenchenu nakon što je dobio dojavu o bombi u avionu, izvijestila je njemačka kontrola leta. Associated Press piše kako je dojava o bombi stigla dok je avion letio iznad Hrvatske. Bilo je to otprilike 50 minuta nakon polijetanja.

Grčki zrakoplov tvrtke sletio je u 10.45 na posebni dio zračne luke u glavnom gradu Bavarske nekih 25 minuta nakon što je policija u Ateni dobila poziv koji je upozoravao na bombu u avionu čiji broj leta ne postoji. Zrakoplov koji je prisilno sletio ima broj leta najbliži dojavljenom, pa je tvrtka naredila pilotu da sleti u Njemačkoj, gdje je zrakoplov pretražen. Svi putnici su evakuiranu i na sigurnom.

Glasnogovornik tamošnje policije nekoliko sati kasnije izvijestio je kako u avionu nije pronađena bomba, javlja DPA.

Zrakoplov sa 134 putnika, među kojima je bilo i 11 grčkih zastupnika Europskog parlamenta,letio je na liniji između Atene i Strassbourga, a u svom letu je prešao iznad Splita.

"Obavijestili smo veleposlanstvo u Münchenu, koje je poslalo ljude i koje trenutno surađuje s njemačkim vlastima", rekao je glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova i napomenuo kako se nada da je dojava lažna, ali da se s njemačkom policijom usko surađuje.

"Nije bilo panike u avionu. Pilot nam je rekao što se događa. Sve je u redu sada" - rekao je Ioannis Varvitsiotis, jedan od grčkih zastupnika.

Glasnogovornica hrvatske kontrole Zračne plovidbe Olivera Ilijaš kazala je za Index kako informaciju o bombi naši kontrolori leta nisu evidentirali. Dodala je kako obično pilot javi kontroli leta ukoliko postoji kakva prijetnja, no poziva iz navedenog zrakoplova nije bilo.

U kolovozu prošle godine britanski avion niskotarifne kompanije Excel Airways s 280 putnika koji je letio na ruti London Gatwick - Hurghada, Egipat sletio je na aerodrom u mjestu Brindisi u južnoj Italiji zbog sumnje da se u avionu nalazi bomba. Corriere dela Sera tada je imao informaciju da je putnik poruku o bombi primijetio na području iznad Zagreba, te je pilot kontaktirao Kontrolu leta zagrebačke Zračne luke, nakon čega se zaputio u Brindisi.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara