Lažna izvješća o iračkom oružju?

Lažna izvješća o iračkom oružju?
TAJNO izvješće obavještajne agencije ministarstva obrane zanijekalo je prošle jeseni postojanje pouzdanih informacije o iračkom oružju masovnog uništavanja istodobno dok se vlada predsjednika Busha spremala na rat protiv Iraka opravdavajući ga postojanjem oružja.

Obavještajna služba američkog ministarstva obrane (DIA) rekla je u u rujnu 2002. u izvješću kako nema dovoljno "pouzdanih informacija" o iračkom oružju masovnog uništavanja, javio je u petak CNN pozivajući se na dokument.

Premda je DIA u izvješću rekla kako Irak vjerojatno posjeduje oružje masovnog uništavanja ona je naglasila kako nema dovoljno pouzdanih obavještajnih informacija kako bi to dokazala.

Sve je više optužbi da su Bijela kuća i Pentagon prilagodili obavještajna izvješća o navodnom iračkom oružju kako bi opravdali napad na Irak.

Unatoč neprekidnom traganju još uvijek nije pronađeno nikakvo oružje masovnog uništavanja u Iraku nakon što su Sjedinjene Države u travnju vojnom akcijom srušile režim Saddama Husseina.

Američki predsjednik George W. Bush i dužnosnici njegove vlade, ipak, stalno iznova ponavljaju kako će oružje biti pronađeno i da za to treba vremena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bush je u četvrtak u Dohi u Kataru nagovijestio da su nedavno otkriveni šleperi u Iraku dokaz da je Saddam Hussein proizvodio oružje masovnog uništavanja.

Premda u šleperima nije pronađen nikakav trag da su rabljeni kao laboratoriji za proizvodnju bioloških agensa Bush je ustrdio da se rada o pokretnim postrojenjima u kojima se moglo proizvoditi biološko oružje koje je kasnije moglo biti skriveno.

Tvrdnje Bushove administracije da Irak posjeduje oružje masovnog uništavanja stavili su u pitanje brojni američki kongresnici, koji prigovaraju da u Iraku nije nađen nikakav dokaz oružja.

Senator John Warner, predsjednik senatskog Odbora za oružane snage najavio je u nedjelju da će dva senatska panela održati saslušanje o tome kako je američka vlada prikupljala i koristila obavještajne podatke o iračkom oružju i jesu li te informacije možda pogrešno protumačene.

CIA je obećala surađivati i dati Kongresu obavještajno izvješće te osigurati detaljnu informaciju o obavještajnim podacima koji su doveli do agencijine procjene iračkih programa oružja.

The Washington Post je u četvrtak javio, pozivajući se na visokog dužnosnika CIA-e, da je američki potpredsjednik Dick Cheney prošle godine vršio pritisak na CIA-u kako bi dobio mišljenje o iračkom oružju masovnog uništavanja koje je odgovaralo vladi predsjednika Busha da bi započela napad na Irak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara