Lažna sjećanja mogu se prepoznati

DOK SE pokušavamo nečega sjetiti, javlja se karakteristična aktivnost mozga koja pokazuje je li sjećanje pravo ili lažno, pokazala je studija.

Daniel Schacter i Scott Slotnick sa Sveučilišta Harvard otkrili su da su kod prisjećanja neke informacije aktivnija područja mozga povezana s osjetilima, a ne ona za koja se vjerovalo da se isključivo bave pamćenjem, piše New Scientist.

Sudionici u pokusu morali su se prisjetiti određenog oblika u skupini predmeta koju su prije toga vidjeli, a pri tome su znanstvenici promatrali aktivnost njihova mozga.

U trenutku kad se ispitanik prisjetio točnog oblika, aktivnije je bilo područje mozga zvano ventralni temporalni korteks, za razliku od slučajeva u kojima bi se on prisjetio oblika koji je zapravo samo sličan pravome.

Slični su rezultati dobiveni i u pokusu obavljenome s popisom riječi, a u tom su pokusu područja mozga povezana s osjetilom sluha bila aktivnija kod točnog prisjećanja nego kod netočnoga.

Zanimljivo je da rezultati promatranja mozga u tim pokusima pokazuju da je naša podsvijest ili "implicitna" memorija možda i točnija nego ono čega se mi svjesno želimo prisjetiti.

Preliminarni pokusi pokazuju da se ta dodatna osjetilna aktivnost događala kad bi ljudi ugledali isti oblik, bez obzira na to jesu li oni i točno rekli da su ga vidjeli.

Yoko Okado sa Sveučilišta Johns Hopkins u Baltimoreu, koja istražuje probleme pogrešnoga prisjećanja, misli da bi jednoga dana neka vrsta detektora laži mogla otkrivati te razlike u aktivnosti mozga. "Iako mozak na isti način obrađuje istiniti i pogrešan sadržaj pamćenja, postoje neke ključne razlike koje treba dodatno istražiti", misli Yoko Okado.

Daniel Schacter ipak upozorava da u svojem istraživanju procjenjuje aktivnost mozga na temelju brojnih pokusa, a ispitivanje točnosti samo jednoga predmeta sjećanja u ovome trenutku još nije moguće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara