Lažni diplomata u Hrvatskoj nije poznat vlastima Gvineje Bisau

AUSTRIJANAC koji se u Hrvatskoj predstavljao kao diplomata Gvineje Bisao a koji je uhićen početkom studenoga, nepoznat je vlastima Gvineje Bisao, rekao je u petak ministar vanjskih poslova te zemlje Joao Jose Silva Monteiro.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je 4. studenog da je uhitilo šest osoba osumnjičenih da su se udružile radi prijevara, među kojima i 58-godišnjeg austrijskog državljanina koji se lažno predstavljao kao diplomata Republike Gvineje Bisau. Austrijanac, čije ime nije objavljeno, optužen je među ostalim da je 2001. i 2002. izdao lažne dokumente Gvineje Bisau za više od 180 brodova.

Kako je javila agencija France presse, Ministar Monteiro je na konferenciji za novinare rekao kako mu nije poznato "da je imenovan otpravnik poslova Gvineje Bisao u Hrvatskoj".

"Taj si je lažni diplomata dodijelio titulu koju nema", rekao je Monteiro, dodajući kako se ta osoba ne nalazi ni na jednom popisu diplomata njegove zemlje u inozemstvu.

Prema priopćenju MUP-a, Austrijanac je uz pomoć krivotvorene diplomatske dokumentacije Gvineje Bisau i krivotvorene diplomatske putne isprave 1999. u Hrvatskoj stekao status otpravnika poslova te afričke države. Nakon otvaranja počasnog konzulata Gvineje Bisau, bavio se izradom krivotvorenih putnih isprava, uključujući i diplomatske, radnih viza, dozvola za registraciju plovila i ostalih isprava. Otvorio je i konzularno predstavništvo u Omišlju, gdje je izdavao dozvole za plovidbu. Pretpostavlja se da je pod zastavu te zapadnoafričke države, bivše portugalske kolonije, tako registrirano najmanje 180 plovila.

(Hina) tm rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara