Lažni optimizam: Sezonski poslovi smanjili nezaposlenost za 4 posto

Tekst: L.J.
Foto: Ilustracija

KRAJEM svibnja ove godine broj nezaposlenih iznosio je 296.438, što je za 2.237 osoba ili četiri posto manje nego prethodnog mjeseca, najnovije su informacije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Istodobno, radi se o 40.169 nezaposlenih osoba više (ili 15,7 posto) nego u svibnju prošle godine. Iz evidentirane je nezaposlenosti tijekom svibnja otišlo ukupno 28.218 osoba, 5,5 posto više nego prethodnog mjeseca i 29,6 posto više nego u svibnju 2009. godine.

Na sezonskim je poslovima tijekom svibnja zaposleno 6.588 ljudi, što čini 36,7 posto ukupno zaposlenih po ugovoru o radu. U evidenciju nezaposlenih ovaj se mjesec prijavilo 4,7 posto ljudi manje nego prethodnog mjeseca i 12,1 posto više nego u svibnju 2009.

U realnom biznisu i dalje blokada zapošljavanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje optimistično tvrde kako će se do kraja godine zaposliti još 50.000 ljudi, najviše u sektoru turizma i prerađivačkoj industriji, ali i trgovini, administraciji i građevinarstvu.

"Mislim da je najgore što se tiče broja nezaposlenih iza nas. Najveći udio smo imali u prvom i drugom mjesecu i vjerujem da se takva situacija više ne bi trebala ponoviti", ustvrdio je također optimistični ministar Đuro Popijač, javlja HRT.

Činjenica je, međutim, kako sezonsko zapošljavanje neće dugoročno spasiti stvar, kao i to da u realnom biznisu čak ni najveći ne planiraju skoro zapošljavanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara