Le Monde napao knjigu koja ga optužuje za političke intrige

Utjecajni francuski list Le Monde u četvrtak je priopćio da su njegovi novinari i urednici odlučili reagirati na knjigu koja ih optužuje za loše novinarstvo i političke intrige.

Odluka da ´brane čast´ donesena je na sastanku dvjestotinjak novinara u srijedu, kad je ta knjiga rasprodana za samo nekoliko sati. U njoj se npr. tvrdi da je Le Monde namjerno potkopavao jednoga bivšeg socijalističkoga premijera.

´Napadnuti, osramoćeni i uvrijeđeni, novinari Le Mondea su povrijeđeni´, napisao je uvodničar Le Mondea u članku na zadnjoj stranici nakon sastanka u kojem se razgovaralo o knjizi ´Mračna strana Le Mondea´.

´S obzirom na težinu napada na Le Monde (...) odlučeno je o protunapadu. Nije isključeno ni obraćanje sudu´.

Javnost se zainteresirala za tu knjigu od 631 stranice kad su njezini dijelovi prošli tjedan izašli u listu L´Express i kad je Le Monde najavio tužbu protiv autora, urednika, izdavača i L´Expressa.

Lijevo naklonjeni Liberation opisao je sastanak u Le Mondeu kao ´grupnu terapiju´ na kojoj su svi smjeli slobodno govoriti, ali u najstrožem povjerenju, o optužbama koje su u knjizi objavili istraživački novinari Pierre Pean i Phillipe Cohen.

Među ostalim, autori optužuju Le Monde da je pomogao u potkopavanju bivšega premijera Lionela Jospina i to tako da je jednom od njegovih biografa obećao posao u zamjenu za dokaz da je taj socijalistički čelnik nekoć imao veze s radikalnim trockističkim pokretom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara