Le Soir: Hrvatska želi sustići Bugarsku i Rumunjsku

HRVATSKA želi sustići Bugarsku i Rumunjsku, koje već pregovoraju o članstvu EU, i ući zajedno s njima 2007. godine, piše u subotu belgijski dnevnik na francuskom jeziku Le Soir.

U članku naslovljenom "Na putu prema Uniji od 28...ili 29 članica", Le Soir izvještava da je Europsko vijeće u petak odobrilo Hrvatskoj status kandidata i zakazalo otvaranje pregovora početkom sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dvadesetpetorica ocjenjuju da Hrvatska, rastrgana ratom tijekom prošlog desetljeća, zadovoljava kriterije nametnute svim budućim članicama Unije. O napretku koji ta zemlja još mora učiniti (prava manjina, povratak izbjeglica, reforma pravosuđa itd.) ovisit će brzina njezina pristupa" navodi Le Soir i dodaje "Zagreb (previše?) sanja da će sustići dvije zemlje, koje pregovoraju o pristupu, Bugarsku i Rumunjsku, što je predviđeno za 2007. godinu".

Le Soir piše da pred Unijom stoji vrlo delikatna odluka u prosincu kada se treba izjasniti hoće li otvoriti pregovore s Turskom, koja ima kandidatski status od 1999. godine.

U dva najvažnija belgijska dnevnika na francuskom jeziku - Le Soir i La Libre Belgique - dominiraju napisi o prvom europskom ustavu, koji je usuglašen u petak kasno navečer u Bruxelles. La Libre Belgique ne spominje odluku o Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara