Ledena berba Kutjevačkog podruma

ZAHVALJUJUĆI niskim temeperaturama, koje su se u protekla tri dana spustile na desetak stupnjeva ispod ništice, danas su vinogradari Kutjevačkoga podruma među zadnjima u Hrvatskoj obavili ledenu berbu graševine na dva hektara.

Na Vinkomiru, na nadmorskoj visini otprilike 300 metara, dvadesetak berača grožda danas se borilo sa snijegom, vjetrom i niskim temperaturama kako bi obrali sve zaleđene bobice prepune sladora.

Ove zime grožde ima gotovo 50 posto sladora, što je gotovo dvostruko više od uvjeta za ledenu berbu, rekao je enolog u Kutjevačkom podrumu Ivica Perak.

S dva hektara površine u normalnoj berbi, kažu vinogradari, ubere se oko 22.000 kilograma grožđa, što omogućuje proizvodnju od 14.000 do 15.000 litara vina. U ledenoj berbi, pak, s tolike se površine ubere samo tri i pol tisuće kilograma grožđa, a može se proizvesti od 600 do 700 litara vina. To će se vino na tržištu naći tek za godinu i pol, a cijena mu dosegne i do 500 kuna po butelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da bi se dobila ledena berba, treba mnogo truda i umijeća, od drukčije rezidbe do zaštite, rekao je Ivica Perak.

Kutjevčani su na Vinkomiru "najledeniju" ledenu brebu imali godine 1999., kada se temperatura spustila do 22 stupnja ispod ništice. Upravo to vino i danas osvaja najuglednija priznanja na domaćim i svjetskim vinskim smotrama.

(Hina) xvreb yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara