Legija ima i putovnicu BiH

GLAVNI osumnjičeni za organiziranje ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića Milorad Luković Legija posjeduje i putovnicu Bosne i Hercegovine koju su mu na lažno ime izdale vlasti Republike Srpske, tvrde u četvrtak svi važniji dnevni listovi u BiH.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz Vlade Srbije "Oslobođenje", "Dnevni avaz" i "Nezavisne novine" navode kako su na tu činjenicu izravno upozoreni Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić tijekom njihova boravka u Beogradu gdje su sudjelovali na summitu zemalja jugoistočne Europe.

"To sam i ja čuo. Mi ćemo to provjeriti ali sam siguran da je, ako je dobio, putovnica izdana tom čovjeku u nekom ranijem razdoblju", izjavio je u Beogradu ministar Ivanić kako ga citira "Avaz".

Ministar vanjskih poslova BiH vjeruje kako nije postojala mogućnost da Luković putovnicu njegove zemlje dobije u posljednje vrijeme te da se to vjerojatno dogodilo neposredno poslije rata.

Ashdownov glasnogovornik Julian Braithwaite nije želio komentirati navode o Legijinoj bosanskoj putovnici ali je potvrdio "Oslobođenju" kako su srbijanski dužnosnici izvjestili Visokog predstavnika da se brojne "krupne ribe" srbijanskog podzemlja sada nalaze u BiH osnosno Republici Srpskoj a policija tog entiteta ne čini gotovo ništa kako bi se oni priveli pravdi.

"Ashdown je bio šokiran kada je čuo da srbijanski MUP bolje surađuje s kolegama iz Mađarske nego iz Sarajeva ili Banja Luke", kazao je Braithwaite.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Zoran Đerić koji je ujedno visoki dužnosnik Ivanićeve Partije demokratskog progresa (PDP), uporno međutim tvrdi kako u entitetu kojega kontrolira njegova policija nema nikakvih kriminalaca iz Srbije.

"U RS nema tako jakih kriminalnih skupina kao u Srbiji ali ovdje se mogu naći njihovi ogranci. Spreman sam pozvati ministra policije Srbije Dušana Mihajlovića na sastanak kako bismo došli do informacija i saznanja o kriminalu bitnih za obje strane", kazao je Đerić novinarima u Banja Luci. On je dodao kako policijske provjere nisu dokazale tvrdnje koje stižu iz Beograda.

Glasnogovornik MUP-a RS Zoran Glušac dodao je izjavi svog šefa kako ne postoji putovnica izdana na Lukovićevo ime a posjeduje li on neku s lažnim podacima nije bilo moguće utvrditi jer se ne zna koje lažno ime koristi.

Dužnosnici Državne granične slube BiH (DGS) u srijedu su ustvrdili kako Luković nije pokušao ući u tu zemlju istaknuvši kako bi svakako bio uhićen da je to bio slučaj.

Pozivajući se na beogradske izvore, mediji u BiH proteklih su dana tvrdili kako se opravdano pretpostavlja da je Lukovićeva glavni čovjek u BiH bio Momčilo Mandić, osumnjičen za suradnju i financiranje Radovana Karadžića. Lukovića i Mandića navodno je povezao Borislav Mikelić, nekadašnji čelni pobunjenih Srba u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara