LEIPZIG: SUD DONIO ODLUKU O VRAĆANJU IMOVINE ŽIDOVIMA

Viši upravni sud u Leipzigu je donio presudu u korist grupe nasljednika židovskog podrijetla koji su tražili povrat nekretnina u oblasti Teltow Seehof u blizini Berlina.

Skupina nasljednika uspjela je dokazati da su njihovi preci posjed 1936. bili prisiljeni prodati pod pritiskom tadašnjih nacističkih vlasti. Tadašnje vlasti su posjed do 1940., kada je zbog početka rata građevinska aktivnost posustala, prodavali njemačkim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drugostupanjski sud je ocijenio da se kupoprodajni ugovor koji je nastao pod takvim uvjetima ne može tretirati kao važeći. Time je poništena prijašnja presuda prvostupanjskog suda u Potsdamu koji je usprkos dokazima da se tadašnji vlasnik nalazio pod "ogromnim političkim pritiskom" odbacio zahtjeve podnositelja tužbe.

Najnovija presuda u korist tužitelja bi mogla utjecati na ishod daljnjih skoro 700 procesa pred prvostupanjskim sudom u Potsdamu u kojima nasljednici također traže poništenje kupoprodajnih ugovora nastalih za vrijeme nacionalsocijalističkog režima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara