Lekeničku tvrtku i državu oštetili za više od 20 milijuna kuna

DVOJICA 59-godišnjaka uhićena su u četvrtak zbog osnovane sumnje da su tvrtku "Posavina Transprom" iz Lekenika oštetili za 18.327.565 kuna, doznaje se iz PU sisačko-moslavačke. Sisačka je policija kaznene prijave podnijela protiv još tri osobe osumnjičene za zloporabu položaja kojom su državu oštetili za 2.023.994 kuna.

Sumnje se da su dvojica 59-godišnjaka, jedan sa sisačkog drugi sa zagrebačkog područja, kao odgovorne osobe u tvrtci zloporabom položaja i ovlasti za sebe te za nekoliko drugih pravnih i fizičkih osoba, pribavili protupravnu imovinsku koristi u iznosu većem od 18.3 milijuna kuna.

Osim što su tako umanjili imovinu tvrtke i onemogućili namirenje drugih vjerovnika, osumnjičeni su sklapali štetne ugovore i obavljali fiktivne poslovne transakcije čime je stvorena spomenuta materijalne šteta.

Policija je protiv druge dvije osobe sa sisačkog područja podnijela kaznene prijave zbog zloporabe ovlasti jer su potpisali lažne prijave PDV-a koji je "Transprom" bio dužan uplatiti za 2002. i 2003. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznena prijava podnesena je i protiv knjigovođe sa sisačkog područja koja je prijave za PDV sastavila na temelju lažnih dokumentacije, a za koju je znala da je nevjerodostojna.

Za malverzacije s navedenim poreznim prijavama kazneno je prijavljen jedan od prethodno osumnjičenih 59-godišnjaka koji je svojim potpisom lažnim prijavama svjesno dao potvrdu.

Njih četvero malverzacijama s poreznim prijavama državni proračun su oštetili za preko 2 milijuna kuna, navodi se u priopćenju PU sisačko-moslavačke.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara