Leko: Zadaća Povjerenstva nije represivna

PREDSJEDNIK Saborskog povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Josip Leko, ne smatra da je zakonski predviđena kazna (od tri do pet tisuća kuna) u slučaju da se Ivo Sanader ne očituje o svojim satovima premala.

"Zadaća Povjerenstva nije represivna, nego ta da utvrdi vjerodostojnost javnog dužnosnika kod prijave imovine. Zakon je ispunio svoju funkciju. Javni dužnosnik je prijavio svoju imovinu u kartici, a novinari su posumnjali da bi njegova stvarna imovina mogla biti veća od prijavljene.", kaže Leko.

"Ovdje se radi o postupku očitovanja javnog dužnosnika u kojem smo mi zatražili od njega da
se očituje o nesuglasju imovine prijavljene u kartici i one stvarne. Ukoliko se javni dužnosnik u sljedećih 15 dana ne očituje o tom nesuglasju, i ne podnese dokaze, onda će ga se pozvati na sjednicu, na kojoj će ga se ispitati." - rekao je Leko u razgovoru za Index.

O daljnjem tijeku slučaja Leko može samo špekulirati: "To ćemo morati vidjeti nakon što se premijer očituje o svojoj imovini. Postoji nekoliko sankcija koje možemo izreći, ali primarna funkcija Povjerenstva je utvrđivanje vjerodostojnosti javnih dužnosnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitali smo Leku i što bi bilo u slučaju da se ponovi situacija u kojoj ne dostavi račune za satove, nego, kao u slučaju Verone, dostavi dopis.

"Mi u slučaju puta u Veronu nismo ni tražili račun, nego smo tražili da se premijer očituje o tome je li tamo putovao službeno ili privatno. Budući da je Vlada poslala dopis u kojem je rekla da je put bio služben, odlučilo se slučaj ne istraživati dalje. Odluka nije bila jednoglasna." - dodao je Leko.

Dakle, slijedi 15 dana iščekivanja Sanaderovog odgovora Povjerenstvu, pa ćemo ili vidjeti račune za te famozne satove, ili će se slučaj nastaviti.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara