Lenoir: Podrška i zainteresiranost Francuske za članstvo RH u EU

FRANCUSKA ministrica za europska pitanja Noelle Lenoir izrazila je "podršku i zainteresiranost" Francuske za pristup Hrvatske EU, u četvrtak u Strasbourgu, na sastanku s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom koji sudjeluje u radu 112. zasjedanja Ministarskog odbora Vijeća Europe.

"Francuska je s velikim zadovoljstvom dočekala kandidaturu Hrvatske za članstvo u EU, jer se radi o zemlji koja je pokrenula proces reformi koji je donio vrlo pozitivne rezultate što je potvrdila i Europska komisija", kazala je ona.

"Jutrošnji razgovor s ministrom Piculom bio je time više zanimljiv za dvije strane, jer je Francuska zainteresirana za pristup Hrvatske EU", izjavila je Lenoir nakon radnog doručka s Piculom održanog u Prefekturi Strasbourga.

Minsitar Picula sa svoje je strane kazao da je "Francuska zainteresirana da pomogne Hrvatskoj na putu prema EU i to je politika koja ima kontinuitet".

Picula je dodao da je upravo Francuska bila inicijator Zagrebačkog summita 2000. te da zainteresiranost za taj proces teče i dalje.

Dogovorili smo da Francuska bude dobro informirana o onome što se radi u Hrvatskoj kako bi sama mogla na neki način biti odvjetnik naših interesa u Bruxellesu, dodao je hrvatski ministar.

"Hrvatska i njezini stanovnici suočavaju se s teškoćama koje su se pojavile i u svim ostalim zemljama kandidatima, a vezane su uz brze reforme ekonomskog i socijalnog sustava, no pozitivne posljedice su rast i promjene. Perspektiva članstva u EU povećava stabilnost i vodi k većoj pravnoj sigurnosti građana, a dugoročno i blagostanju", kazala je francuska ministrica.

Ona je istaknula važnost jačanja pravne države i stalno poboljšavanje pravosudnog sustava sve dok on ne dosegne razinu koja jamči pravnu sigurnost i poštivanje građanskih prava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenula je da je to problem svih europskih zemalja.

Na sastanku se, po riječima ministra Picule, govorilo i o pitanjima koja su obrađena u II. godišnjem izvješću Europske komisije o napretku Procesa stabilizacije i pridruživanja i glavnim temama sastanka Ministarskog odbora VE o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

U tom procesu Francuska vidi istaknutu ulogu Hrvatske koja je vlastitim reformama dokazala da je moguće uspješno se nositi s tranzicijskim problemima, kazao je Picula.

Na sastanku je također bilo riječi o političkim i financijskim naporima koje hrvatska Vlada ulaže u povratak izbjeglica i njihove imovine, posebice u svjetlu činjenice da samo 7 posto sredstava potrebnih za realizaciju tog programa dolazi iz stranih izvora, a 93 posto osigurava Hrvatska, rekao je ministar Picula.

Također je spominjana suradnja Hrvatske s Haaškim sudom, no "ta tema više nije traumatična nakon izjave (glavne haške tužiteljice) Carle del Ponte tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj da u toj suradnji više nema otvorenih pitanja", rekao je Picula.

Šef Hrvatske diplomacije u Strasbourgu će se bilateralno sastati i s ministrom vanjskih poslova Rumunjske Mirceaom Geoanom.

(Hina) dhai rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara