Leonardova Bogorodica ukradena iz škotskog dvorca

JEDNA od najpoznatijih slika Bogorodice Leonarda da Vincija ukradena je iz bogate umjetničke zbirke u škotskom dvorcu, objavila je policija.

Policija traga za četvoricom muškaraca koji su u bijelom automobilu marke Volkswagen opaženi nedaleko od dvorca u Drumlanrigu.

Leonardova slika dragulj je te umjetničke zbirke, koja obuhvaća i djela Rembrandta i Holbeina. Slika je visjela na istaknutom mjestu u dvorani starog dvorca iz 17. stoljeća, koji je nekad pripadao vojvodi od Buccleucha.

Ukradena slika prikazuje zamišljenu Djevicu Mariju i Isusa, koji drži vreteno što podsjeća na križ, a u pozadini se vide planinski vrhovi u plavičastoj izmaglici.

Nekoliko kopija slike naslikano je u Leonardovoj umjetničkoj radionici, ali ukradena slika jedna je od dviju za koje se pouzdano zna da ju je dijelom naslikala ruka genijalnog majstora.

Leonardova Bogorodica, koja datira iz 1501. godine a veličina joj je 48,3 sa 36,9 cm po vrijednosti se može usporediti s Rafaelovom Bogorodicom, koja je procijenjena na 50 milijuna američkih dolara, odnosno 45 milijuna eura, kaže Ossian Ward, uredniku Art Review magazina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je rekao da se lopovi neće moći lako riješiti slike. "Neće je moći odnijeti ni jednoj galeriji niti muzeju, a svi će trgovci umjetninama unaprijed znati da je ukradena", rekao je Ward.

"Vjerojatno su, vidjevši da je riječ o Leonardu, pomislili da je ukradu, ne shvaćajući da je neće moći prodati, zasigurno ne u ovoj zemlji", rekao je Ward.

Riječ je o jednoj u nizu krađa koje se u posljednje vrijeme događaju u britanskim galerijama. Dvije slike Williama Turnera, ukradene u londonskoj Tate Gallery prije osam godina i procijenjene na nekoliko milijuna dolara, otkrivene su prošle godine u Njemačkoj.

U travnju ove godine, slike Vincenta Van Gogha, Pabla Picassa i Paula Gauguina, ukradene su u Whitworth Art Gallery u Manchesteru

i ubrzo nakon toga pronađene u jednom javnom zahodu. Ukradena se djela najčešće ne pojavljuju godinama, a neka remek djela nikad nisu ponovno pronađena. Interpol u svojoj bazi podataka posjeduje podatke o tisućama ukradenih slika.

"Posljednja krađa ponovno je ukazala na potrebu boljih mjera sigurnosti u galerijama kako bi se onemogućile takve krađe", zaključio je Ward.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara