Lepoglavska kaznionica otvorila vrata novinarima

PO PRVI puta predstavnici medija danas su organizirano obišli zatvor u Lepoglavi, kaznionicu s najviše zatvorenika i najstrožim mjerama zaštite u Hrvatskoj.

Posjet lepoglavskoj kaznionici organizirala je Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Zatvorsko osoblje novinare je upoznalo sa svim oblicima zatvoreničkog života u kaznionici koja je građena od 1908. do 1914. Osim ćelija, samica, prostorija za slobodno vrijeme i sportskih terena novinari su obišli i zatvorsku ambulantu, kapelicu, učionice i proizvodne pogone u kojima puno radno vrijeme provodi više od 60 posto zatvorenika.

Načelnik Uprave za zatvorski sustav Josip Hehet kazao je da je posjet organiziran kako bi se "senzibilizirala javnost za rad zatvorskog osoblja o kojem ljudi van sustava ne znaju puno".

Hehet je kazao kako su do danas obnovljeni svi, osim jednog odjela kaznionice koji se upravo adaptira.

Upravitelj zatvora Stjepan Loparić objasnio je da je lepoglavska kaznionica zatvorenog tipa u kojoj se trenutno nalazi oko 600 zatvorenika. Njih 95 smješteno je u poluotvorenim odjelima što znači da rade izvan kruga zatvora te mogu koristiti mnoge pogodnosti među kojima i godišnji odmor.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna prosječnog zatvorenika iznosi nešto više od osam godina, a na kazni zatvora većoj od 20 godina nalazi se 17 zatvorenika.

Najstariji zatvorenik bivši je zapovjednik ustaškog logora u Jasenovcu 82-godišnji Dinko Šakić, dok je najmlađem zatvoreniku 22-godine.

Među zatvorenicima 38 posto ih je osuđeno za ubojstva, a u kaznionici je i 42 osuđenih za ratni zločin.

Novinari su tijekom posjeta mogli razgovarati sa zatvorenicima koje su zatekli na sportskim terenima i radnim mjestima, a u zatvorskoj blagovaonici okusili su i zatvorski ručak. Na današnjem jelovniku bila je goveđa juha, gulaš s tjesteninom, salata i slastica.

Posjet novinara završen je obilaskom trgovine u kojoj se prodaju zatvoreničke umjetnine i namještaj izrađen u kazneničkoj tvornici.

Načelnik Hehet novinarima je najavio da će se uskoro organizirati posjeti i ostalim hrvatskim zatvorima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara