Leptiri imaju GPS navigaciju u svojim antenama

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija

SJEVERNOAMERIČKI leptiri monarsi koriste svoj prirodni "GPS navigacijski sustav" u antenama pomoću kojega pronalaze smjer na zimskom putu u Meksiko dugom 4.000 kilometara, javlja BBC.

Svake jeseni oko 100 milijuna ovih leptira seli se na jug. Svoj položaj određuju pomoću položaja Sunca. No ono što je najviše iznenadilo znanstvenike jest činjenica da leptiri monarsi svoj "navigacijski sustav" imaju u antenama, a ne u mozgu kako se do sada mislilo.

Još prije 50 godina istraživanjima se utvrdilo kako leptiri nisu više znali naći smjer kad im se odstrani njihova antena. Slično istraživanje ponovila je Medicinska škola sveučilišta u Massachusettsu. Proveli su niz istraživanja s migrirajućim leptirima i shvatili kako leptiri bez antena lete, ali u potpuno krivim smjerovima. Proučavali su i njihove mozgove i primijetili da funkcioniraju normalno, iako su leptiru odstranjene antene. Također su istraživanjima dokazali kako ti sofisticirani "navigacijski sustavi" reagiraju na svjetlost neovisno o mozgu.

"Mislim da je sve jasnije kako ove antene imaju broj funkcije osim vanjskog navigiranja. Mogu funkcionirati i kako uši, osjećajući zvukove i promjene u tlaku zraka", rekao je doktor Steven Reppert, jedan od autora istraživanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara